Geweest

Rond de Nul

Rond de nul bannerHet Huis van Inspiratie houdt van 15 december 2015 t/m 31 januari 2016 de mini-expositie Rond de Nul. In het Gorcums Museum kom je in een winterse feestsfeer met deze tentoonstelling die op een speelse manier toont wat de rol van tijdlijnen en jaartellingen is in de verschillende culturen in de wereld.

 

Jaartelling
Elke cultuur gaat anders met zijn jaartelling om. Zo leven we niet alleen in het christelijke jaar 2015, maar ook in het islamitische jaar 1437 en het Chinese jaar 4712. Verder zijn er de joodse, boeddhistische, en hindoeïstische jaartellingen. Toch hebben de culturen ook veel overeenkomsten: allemaal vieren zij feesten. Feesten om het jaar af te sluiten, om een nieuw jaar te beginnen, om te danken of te herdenken. En heel veel feesten hebben een relatie met licht.

 

Kom in een winterse feestsfeer...

Rond de nul klein

Kerststal en derwisj

De tentoonstelling laat zien welke verschillende jaartellingen er bestaan, wanneer deze begonnen met het jaar nul en welke feesten er bij horen. Uiteraard met diverse feestelijke voorwerpen: van de christelijke kerststal tot de joodse negenarmige kandelaar, en van Chinees vuurwerk tot een Turks derwisj-pak. Daarnaast worden er animatiefilmpjes getoond die door de Art Factory zijn gemaakt.

 

Scholen

De tentoonstelling wordt ook bezocht door schoolklassen in het kader van het schoolschaatsen op het Winterfestijn op de Grote Markt.  De kinderen van groep 4 en 5 zien een film en schrijven een nieuwjaarswens op een vlaggetje. De nieuwjaarwens is voor een ander kind in een andere cultuur (in een andere tijdlijn). De vlaggetjes worden verzameld en elke dag aan de vlaggenlijn bij de ijsbaan gehangen.

 

Het project Rond de Nul is mede mogelijk gemaakt door de LimonadeBrigade, De Bibliotheek Aan Zet, Gorcums Museum, Gorinchem Beweegt, Historische vereniging Oud-Gorcum, Artoteek Gorinchem en Regionaal Archief Gorinchem.