Geweest

IJspret!

IJspret bannerHet Gorcums Winterfestijn staat letterlijk voor de deur van het Gorcums Museum. Een mooie gelegenheid om iets van het rijke winterverleden van Gorinchem te laten zien. Schaatsen, ijs, winterlandschappen en speculaas in de mini-tentoonstelling IJspret! Kom sfeer snuiven, van 13 december 2014 t/m 1 maart 2015. 

 

Sfeervol
Bijna een maand lang staat het Winterfestijn op de Grote Markt in Gorinchem, van 13 december t/m 16 januari. Het Gorcums Museum sluit erbij aan met een (iets langer lopende) winterse mini-tentoonstelling. Sfeervolle negentiende-eeuwse schilderijen met Gorcumse ijspret van Cornelis de Jonker (1761-1830) en Jan Kuypers (1819-1892), oude foto's en attributen als schaatsen

IJspret klein

en ijszagen. De winterse stemming wordt nog verhoogd door een authentiek Gorcums speculaasblik en -plank en een handgeschreven Nieuwjaarswens uit 1833. In de laatste week voor de kerstvakantie bezoeken honderden Gorcumse kinderen na het schoolschaatsen het museum, waar ze een spannende 'Wintervertelling' te horen krijgen. Hun tekeningen en verhalen die ze naar aanleiding hiervan maken, worden in de Openbare Bibliotheek tentoongesteld.

 

Winterse mini- tentoonstelling...

Ook in de bibliotheek
De tentoonstelling IJspret! en de wintervertelling rond het schoolschaatsen is een initiatief van het Huis van inspiratie, georganiseerd door het Gorcums Museum, de Artoteek, de Openbare Bibliotheek, de Limonadebrigade, het Regionaal Archief Gorinchem, de Historische Vereniging Oud-Gorcum, de VVV en Gorinchem beweegt. Tijdens het Gorcums Winterfestijn zijn bovendien in de bibliotheek diverse boeken en andere materialen met een winters thema verzameld.