Geweest

Poen de Wijs - Momenten

Poen_de_Wijs_-_Banner

De bekende realistische schilder Poen de Wijs geeft in een serie van 25 schilderijen een persoonlijke visie op het leven en werk van theatermaker Fred Delfgaauw. Dit bijzondere samenwerkingsproject is tot stand gekomen vanuit wederzijdse bewondering voor elkaars superieure vakmanschap. De expositie Momenten - Fred delfgaauw, 30 jaar theatermaker, geschilderd door Poen de Wijs is van 2 september t/m 7 oktober te zien in het Gorcums Museum.

-> Bekijk de video

Creatieve luikjes

De kunstenaars kennen elkaar al vanaf het moment dat Fred als jonge jongen op Poens atelier tekenles kreeg. “Poen heeft in die tijd enkele creatieve luikjes bij mij geopend”, zegt Fred daarover. En Poen over Fred: “Hij was 13 jaar en alle artistieke impulsen die op hem afkwamen moeten indruk gemaakt hebben op zijn nog jonge geest. Mijn grote huis was gevuld met kunstenaars en muzikanten. Het zinderde er van de creativiteit.” Fred wist toen: “Werken met zóveel passie, zoiets wil ik ook!” Dat hij uiteindelijk theatermaker zou worden lag slechts in de tijd besloten.

Bij Poen zinderde het van de creativiteit...

Poen_de_Wijs_-_Klein

Serie

Toen de twee elkaar na vele jaren weer tegenkwamen ontstond er spontaan een plan om een serie schilderijen over Fred als theatermaker te maken. Poen had heel wat bekende en minder bekende artiesten, muzikanten, acteurs, dansers en clowns op het doek vastgelegd (waaronder het muzikale clownsduo Mini en Maxi), maar een theatermaker die met poppen en maskers werkt, die zoveel meer is dan alleen acteur, dat was nieuw voor hem.

Persoonlijke visie

Toen Poen eenmaal begon met het uitwerken van het spontane idee, een serie schilderijen over de theatermaker Fred Delfgaauw, wist hij niet waar dat uiteindelijk toe zou leiden. Hij begon aan een zoektocht, waarbij hij één ding van te voren zeker wist: hij wilde niet slechts een registratie maken van de voorstellingen van Fred maar het moest een persoonlijke visie op Fred en zijn werk worden.

Werken op doek

Zo volgde een jaar van voorstellingen bezoeken, films, clips en oude foto’s bekijken, recensies, artikelen en boeken lezen, praten met Fred en met mensen om hem heen, om te vervolgen met schetsjes en krabbels, met studies van gezichtsuitdrukkingen, met fotosessies en met voorstudies om tenslotte vijfentwintig werken op doek te schilderen. Dit alles leidde tot twee tentoonstellingen,in het Gorcums Museum en aansluitend in Galerie De Twee Pauwen in Den Haag, en resulteerde in de documentaire Momenten van filmer John Vijlbrief en in een catalogus.