Activiteiten van het Huis van Inspiratie bij De smaak te pakken

Banner nieuws

Het Huis van Inspiratie is een initiatief van verschillende partijen om het cultureel aanbod in Gorinchem te versterken. In het kader van de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum vinden er bij de diverse partners de komende tijd de volgende activiteiten plaats.

 

-> Zie ook de agenda op mooigorinchem.nl

 

Activiteiten van het Gorcums Museum

 

Kinderworkshop creatief  
Op woensdag 27 februari, in de voorjaarsvakantie, is er weer een kinderworkshop. Deze keer kijken we naar de Italiaanse schilder Arcimiboldo en maken een portret van groente en fruit. Ook kijken we naar de stillevens van verschillende kunstenaars in de tentoonstelling De smaak te pakken. In de kamer van de tussentijd in het Gorcums Museum is de workshop van 13.30 tot 15.00 uur en is voor kinderen van 5 tot 12 jaar. De kosten zijn €2.50. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arcimboldo 

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Doorlopend in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum)

 

De smaak van...
Kunstenaars uit Gorinchem en omgeving exposeren op uitnodiging van een partners of een medewerker van het Huis van Inspiratie een bij het thema voedsel passend kunstwerk. Om de ca. 2 weken worden de werken gewisseld, zodat er in de gehele De Smaak Te Pakken periode zo’n 8 kunstenaars een werk kunnen tonen.

 

Activiteiten in de Kamer van de Tussentijd

 

Aan de keukentafel met....
In de Kamer van de Tussentijd kunt u, gedurende de tentoonstelling De smaak te pakken elke vrijdagmiddag aanschuiven aan de keukentafel. Informele ontmoetingen, waarin me met elkaar praten en proeven van lekkernijen met een speciale gast, die iets vertelt over zijn/haar passie voor kunst en/of voedsel.
Wie de gasten zijn, kunt u lezen op de Huis van Inspiratie-pagina op mooigorinchem.nl en op de Facebook-pagina.

 

Zaterdag 23 februari - workshops door future fooddesigner Chloé Rutzerfeld

Op de tentoonstelling De Smaak te Pakken in het Gorcums Museum is werk te zien van fooddesigner Chloé Rutzerfeld. Fooddesign is het verbinden van wetenschap en techniek met design voor het vinden van nieuwe manieren van voedselproductie en -consumptie.

 

Workshop Chloe Rutzerveld kleinWorkshop STROOOP! –Van wortel en biet tot stroopwafel
Met STROOOP! presenteert Chloé Rutzerfeld de eerste stroopwafel gemaakt van groente. waarbij één wafel gemaakt wordt van honderd gram wortel, biet of knolselderij. De deelnemers aan de workshop gaan o.l.v. Chloé zelf alle stapjes doorlopen om van het gewas een stroopwafel te maken en vervolgens uiteraard ook te proeven.
aanvang: 10.30 uur
locatie: Kamer van de Tussentijd
kosten: €15 p.p.  incl. schort en boekje 'STROOOP!' van wortel tot stroopwafel
aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

 

Workshop koffie van de toekomst
Chloé Rutzerveld heeft naar het voorbeeld van arme keuterboeren surrogaatkoffie gemaakt van rogge. Het Loerielab, waar drie verschillende blends te proeven waren, was in opdracht van het Eindhoven Museum vorig jaar tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven te zien. Het project is een onderzoek naar een duurzaam (en gezond?) alternatief voor koffie. De surrogaatkoffie is namelijk geen oploskoffie zoals de meeste surrogaten, maar kan vers worden gezet. De verschillende blends zijn allemaal op andere wijze bereid en gebrand.
Tijdens de workshop ‘Koffie van de Toekomst’ gaan de deelnemers zelf aan de slag met het branden, malen en zetten van deze lokale nederkoffie. Je gaat proeven hoe de verschillen in bereiding van invloed zijn op onder andere de smaak, het aroma en het mondgevoel van de ‘koffie’. Je krijgt de kans om ook zelf nieuwe blends te creëren en testen! Daarnaast gaan we speculaasjes maken van het ‘koffie’dik, dat natuurlijk ook kan worden geproefd.
aanvang: 13.00 uur
locatie: Kamer van de Tussentijd
kosten: €15,- p.p. incl. benodigde materialen
aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

 

Zaterdag 2 maart - SmaakBusTour
Heeft het Gorcums Museum je geïnspireerd en heb je de smaak goed te pakken? Ga dan mee op excursie naar tentoonstellingen elders in het land, waarbij het water je ook in de mond loopt. We bezoeken die dag namelijk het LAM (Lisser Art Museum) en het Foam (Fotografiemuseum Amsterdam).
Vertrek 9.30 uur vanaf Stadhuisplein, terug in Gorinchem rond 17.30 uur. De prijs is € 40,- (museumkaarthouders betalen € 35,-), inclusief entree, rondleidingen, koffie/thee en lunch. De
reis wordt begeleid door HvI-medewerkers Ineke Hagen en Peter van Mersbergen. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

-> Lees meer

 

Zaterdag 9 maart - Bezoek het museum met Moritz
Ingrediënten die te zien zijn in het werk van Moritz Ebinger op De Smaak te Pakken zijn: boter, verschillende soorten noten, kardemom, vis, prei, wijn, bonen, kip en …. goud. Moritz geeft op 9 maart om 14.00 uur een rondleiding door de expositie, waarin hij wijst op de ingrediënten. Daarna krijgen de bezoekers een cocktail met 24k goud en eten/snacks waarin deze ingrediënten (plus puur goud) verwerkt zijn. In deze cocktails zitten dranken en invloeden uit Suriname, Thailand en Zwitserland. De bezoekers mogen toekijken en eventueel meehelpen.
Tijd: van 13.30 tot 16.30 uur (gratis rondleiding start om 14.00 uur)
Locatie: Kamer van de Tussentijd
Aanmelden (voor rondleiding): : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

 

Zondag 10 maart - Suikerspin Universe, demonstratie door Martijntje Cornelia
Op de laatste dag van de tentoonstelling De Smaak te Pakken kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen in de werkwijze van suikerspindesigner Martijntje Cornelia, van wie ook werk op zaal te zien is. Een bijzondere demonstratie waarbij bezoekers suikerspin mogen aanraken en ervaren op een andere manier dan ze gewend zijn.
Tijd: van 13.30 tot 16.30 uur, locatie: Kamer van de Tussentijd.

-> Lees meer