Voor de draad ermee!

Voor de draad ermee Banner 2Borduren - het versieren van textiel of andere materialen met naald en garen. Tuttige handarbeid? Niet in deze tentoonstelling! Ook kunstenaars en bekende modeontwerpers zoals Jan Taminiau, passen tegenwoordig borduurkunst toe. Het Gorcums Museum organiseert van 7 april t/m 9 september 2018 de expositie Voor de draad ermee! over borduren door de eeuwen heen. Een ambachtelijke kunstvorm die helemaal terug is.

Symbolische betekenis
De mooiste creaties passeren de revue: voorbeelden uit Nederlandse mode van vroeger en nu, antieke liturgische gewaden en topstukken uit de culturen rond de Middellandse Zee, Centraal-Azië en India. Daar heeft borduurkunst een belangrijke symbolische betekenis bij onder meer geboorte, huwelijk en dood. Ook religie en de zon, als brenger van het leven, zijn onderwerpen die - vaak met veel virtuositeit - verbeeld worden.

Borduurkunst heeft een belangrijke symbolische betekenis...

Voor de draad ermee Klein 3

Selectie
Het is een bijzondere selectie uit museale en particuliere collecties, naar de keuze van gastconservator Linda Hanssen, expert op het gebied van textiel. Bruikleengevers zijn onder meer het Textile Research Centre in Leiden, Museum Catharijneconvent in Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en Brokaat in Kortenhoef.

Kunstzinnig
Een aantal hedendaagse beeldend kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. In de tentoonstelling vormen zij het bewijs dat borduren, op het allerhoogste kunstzinnige niveau toegepast, tot spectaculaire resultaten kan leiden. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Mariëlle van den Bergh, Dorothée van Biesen, Yvonne de Boer, Barbara Broekman, Malou Busser, Cora de Kok, Pauline Nijenhuis, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tilleke Schwarz, Rob Scholte en Sylvia Terwisscha van Scheltinga.

MerkWaardig
Speciaal voor deze tentoonstelling hebben leden van vereniging MerkWaardig werken geborduurd met het thema ‘Hollands Glorie’. De werken laten een grote diversiteit in technieken en interpretatie van dit onderwerp zien en vormen een mooie afspiegeling van de vereniging die dit jaar haar 30-jarige jubileum viert. De werken variëren van moderne en traditionele merklappen tot objecten zoals een pronkrol of een borduurboek. Het Gorcums Museum zal gedurende de tentoonstellingsperiode borduurmiddagen en workshops organiseren.

Interactieve installatie

Beeldend kunstenaar Marijke Bongers ontwikkelt in het museum (vanaf 9 mei) en in de bibliotheek (vanaf 7 april) een interactieve installatie waarbij verbindingen en het beantwoorden van vragen centraal staan. Iedereen is welkom mee te doen, zodat één groot gezamenlijk kunstwerk ontstaat. Op woensdagochtend zijn er geregeld 'artist-dates'. Zie voor informatie: www.ecotextilestudio.nl/calendar

Workshops

Voor alle leeftijden

Borduurmiddag
Leden van vereniging MerkWaardig helpen beginners bij het borduren van kleine projecten zoals een armbandje of kaart. Data: zaterdag 28 april, woensdag 27 juni, zaterdag 14 juli en woensdag 5 september / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 7,50

Voor kinderen tot 15 jaar

Borduren met afval
Cora de Kok leert ons de fijne kneepjes van het werken met materiaal dat te mooi is om weg te gooien. Datum: woensdag 25 april / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 2,50

Kinderworkshop
Onder leiding van Truus en Jan wordt de expositie bekeken en daarna gaan de kinderen aan de slag. Data: woensdag 2 mei en zaterdag 11 augustus / Tijd: 13.30 - 15.30 uur / Kosten: € 2,50

Kennismakingsworkshops (max. 6 pers.)
Beeldend kunstenaar Marijke Bongers verzorgt verschillende workshops:

Experimenteel plooien en smokken
Datum: zondag 13 mei / Tijd: 13.00 - 15.00 uur / Kosten: € 15,-

Borduren met zijde op biologisch linnen
Datum: zondag 10 juni / Tijd: 13.00 - 15.00 uur / Kosten: € 15,-

Solar dyeing
Duurzaam verven van garen met planten in een weckpot in de zon. Datum: zondag 8 juli / Tijd: 11.00 - 13.00 en 13.00 - 15.00 uur / Kosten: € 15,- (beide volgeboekt)

Voor volwassenen

Theezakje borduren
Met hulp van Annely Vos maakt u een theezakje met het thema 'Hollands Glorie'. Data: woensdag 16 mei en woensdag 29 augustus / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 7,50

Stopwerk
Stoppen was vroeger een nuttige bezigheid en is nu vooral heel leuk om te doen. Met Els van Gans als inspirerende leidster. Datum: woensdag 23 mei / Tijd: 13.30 - 15.30 uur / Kosten: € 10,-

Magische motieven
Carla Meijsen voert u binnen in de wereld van magische motieven in borduurvorm. Datum: woensdag 30 mei /Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 10,-

Gorcums schilderij borduren
Onder leiding van Lennie van Eijkelenburg gaat u aan de slag met naald en draad. Datum: woensdag 20 juni / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 5,-

Handdoekje borduren
Afke Wullink verzorgt deze workshop met een fraai handdoekje als resultaat. Datum: zaterdag 18 augustus / Tijd: 14.00 -16.00 uur / Kosten: € 10,-

Tasje borduren
Onder leiding van Sary Maas borduurt u een mooi tasje, geïnspireerd op borduurwerk van het eiland Marken. Datum: woensdag 22 augustus / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 15,-

Geborduurde knopen
Fie van Dijk leert u een persoonlijke knoop te maken met borduurwerk. Datum: zaterdag 1 september / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Kosten: € 5,-

Goud borduren
Sary Maas leert u de beginselen van het borduren met gouddraad. Datum: zaterdag 8 september/ Tijd: 14.00 - 16.00 uur/ Kosten: € 20,-

Voordracht

Snelheid
In haar voordracht neemt Pauline Nijenhuis u mee in 'die andere werkelijkheid, die door snelheid zichtbaar wordt'. Datum: zondag 10 juni / Tijd: 14.00 - 16.00 uur / Toegang gratis.