Papier in de hoofdrol

Papier plus bannerPapier: in de vorm van boeken, bladen, kranten en folders is het niet uit ons leven weg te denken. Maar dit alledaagse materiaal kan ook op een heel andere manier gebruikt worden. Voor kunstenaars is het een grondstof met haast onbegrensde mogelijkheden. Sterke staaltjes daarvan zijn te zien in de tentoonstelling Papier in de hoofdrol - Nederlandse papierkunst van NU, in het Gorcums Museum van 2 mei t/m 13 september 2015. Een expositie met recent werk van 20 Nederlandse kunstenaars, van ingetogen tot extravert.

 

-> Lees het artikel in het blad Collect

 

Wonderlijk
Een bezoek aan de tentoonstelling is een wandeling door een wonderlijke wereld van papier, waarbij je verbaasd staat van de veelheid aan vormen, kleuren en technieken. Vrolijk is bijvoorbeeld het werk van Boukje Voet. Zij is gek op boeken, niet om te lezen, maar om ze door middel van snijden, knippen en scheuren te transformeren tot creaties, waarbij de vorm vaak verwijst naar de inhoud van het boek. Zo toverde zij het boek ‘Bloemen, Grassen en Takken’ om tot een tere rangschikking van tak- en bloemvormen. De natuur speelt ook een grote rol in het werk van Frits Achten. Met papierpulp en lijm bouwt hij laag voor laag aan zijn wonderlijke creaturen die in de museumzaal tot leven lijken te komen.

 

Je staat verbaasd van de veelheid aan vormen...

Papier plus klein

Blues
Ingetogen, maar van een grote zeggingskracht is het werk van Peter Bes. Als een ‘ruimtelijk portrettist’ maakt hij manshoge figuren, opgebouwd uit kartonnen tapijtrollen, passe-partoutkarton en vellen papier. Zijn ‘modellen’ zijn doorgaans eenzame zielen, zoals ontheemde Oost-Europeanen of emigranten. De blues, gevat in papier. Ook Kuin Heuff laat zich inspireren door ‘de mens’. Zij schildert portretten op vaak reusachtig formaat. Daarna versnijdt zij het werk, waarbij het mes de kwaststreken volgt. Het geschilderde beeld wordt daarmee deels weggenomen tot een kern overblijft, bestaande uit een fascinerend lijnenspel.

 

Kunstenaars
Deelnemers zijn onder anderen: Frits Achten, Johnny Beerens, Mariëlle van den Bergh, Peter Bes, Marian Bijlenga, Helene Briels, Nikki van Es, Sjef Henderickx, Kuin Heuff, Martine Horstman, Joris Kuipers, Ayuk Kuperus, Couzijn van Leeuwen, Hans Meertens, Maurice Christo van Meijel, Mieke Meijer, Berdien Nieuwenhuizen, Henriëtte Santing, Marian Smit, Jan Eric Visser, Boukje Voet, Katrien Vogel en Marleen van Wijngaarden. Ook vijf kunstenaars uit de regio lieten zich inspireren door het materiaal papier: Frank Dekkers (Ameide),  Anja Kok (Gorinchem), Chris Mudde (Arkel), Johanna van Roode (Woudrichem) en Marco van Trigt (Gorinchem). Museum Rijswijk, dat tweejaarlijks een succesvolle papiertentoonstelling organiseert, adviseerde bij de samenstelling van de veelzijdige expositie in het Gorcums Museum.

 

Opening

De expositie wordt feestelijk geopend op zaterdag 2 mei om 15.00 uur in de Grote Kerk in Gorinchem.

 

Activiteiten
Onderdeel van de tentoonstelling is een activiteitenprogramma met demonstraties, lezingen, en workshops.

 

Exposities:

  • In de Artoteek Gorinchem is klein werk van Jan Eric Visser te zien.
  • Gorinchem met papier in de hoofdrol - Het Gorcums Museum vroeg Gorcumers naar hun passie voor papier. De resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem.
  • Het Huis van Inspiratie (HVI), op de eerste verdieping van het museum, haakt gedurende de tentoonstelling in op het thema met Het Geheim van papier, waarbij een scala aan papier-gerelateerde onderwerpen de revue passeert. Partners in het HVI zijn het Gorcums Museum, Bibliotheek Aan Zet, Artoteek Gorinchem, Regionaal Archief Gorinchem, Historische vereniging Oud-Gorcum, de LimonadeBrigade, VVV Gorinchem. 
  • VMBO & Papier - In het kader van het jaarlijkse vmbo-project gaan vmbo-scholieren - geïnspireerd door de expositie - aan de slag met papier. Hun creaties worden in het museum gepresenteerd van 23 september t/m 4 oktober.
  • Galerie Ars Longa presenteert van 2 mei t/m 21 juni ‘kleine werken op papier’ met werk van Marja Grönloh,  Martine Horstman, Berdien Nieuwenhuizen en Elly van Ooijen. Officiële opening 3 mei om 16.00 uur door Ed van de Velde van theatergroep BISonder.

 

Workshops:

 De diverse workshops zijn alle volgeboekt!

  • Chinese paper cutting o.l.v. Marleen van Wijngaarden (vanaf 8 jaar). Maak door middel van projectie, overtrekken en uitsnijden een kunstwerk van zelf meegenomen materiaal. Data: zondag 17 mei en zondag 9 augustus van 13.30-15.30 uur. Kosten: € 2,50.
  • Origami o.l.v. Erika Willemsen. Leer van Erika de fijne kneepjes van de edele papiervouwkunst (vanaf 12 jaar). Zondag 31 mei, zondag 14 juni, zondag 16 augustus, zondag 6 september 13.30-15.30 uur. Kosten: € 2,50.
  • Collage maken met Annemieke Rebel. Maak een collage met gekleurd papier, met aandacht voor ritme, vorm en een spannende uitsnede. Data: tweedaagse workshop op de dinsdagen 23 juni en 30 juni van 13.30-15.30 uur. Kosten: € 5.
  • Boeksculptuur maken o.l.v. Boukje Voet (vanaf 8 jaar). Maak door middel van snijden, scheuren, knippen en plakken een boeksculptuur van uw boek. Data: woensdag 3 juni, zondag 23 augustus, 13.30-15.30 uur. Kosten: € 2,50.
  • Kinderworkshop maak je eigen kunstwerk van papier (6-12 jaar). Data: zaterdag 23 mei, woensdag 17 juni, woensdag 29 juli van 13.30-15.30 uur. Kosten: € 2,50.

 

Presentatie

Arjan van Raadshooven van Vij5 / NewspaperWood vertelt over de ontstaans-geschiedenis van het bedrijf dat papier verwerkt tot hout, waarvan objecten worden vervaardigd: de omgekeerde wereld! Datum: zondag 12 juli - tijdens de Culturele Route Gorinchem - om 14.00 uur. Toegang gratis.

 

Open Monumentendag: Papierdag!

Zaterdag 12 september, tijdens Open Monumentendag, staat het museum in het teken van papier. Volg een lezing over papier door de eeuwen heen, zie een boekbinder aan het werk en ga zelf aan de slag als papierschepper of -knipper.

 -> Bekijk het programma