Gouden Eeuw Team

Gouden Eeuw Team

Banner_Gouden_Eeuw_Team

Sinds 2007 is Stichting Gouden Eeuw Gorinchem actief om schilderijen van 17e-eeuwse Gorcumse meesters terug naar Gorinchem te halen. Een aantal doeken heeft zijn weg naar het Gorcums Museum al gevonden, en er komen ongetwijfeld meer!

 

-> Bekijk de video uit 2018

-> Bekijk de video uit 2009

 

Nicolaes Maes Christiaan de Blocquery

Nicolaas Maes in het Gorcums Museum

Op 5 november 2019 onthulde wethouder van cultuur Dick van Zanten een schilderij van de Dordrechtse schilder Nicolaas Maes (1634-1693) in het Gorcums Museum.
In het kader van het Rembrandtjaar is in het Mauritshuis in Den Haag tot januari 2020 een grote overzichtstentoonstelling over Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling te zien. Het Gorcums Museum laat zich, dankzij een bruikleen via de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem, dus ook niet onbetuigd!
Nicolaes Maes werd in 1634 geboren in Dordrecht, dat hij in 1651 verliet om in Amsterdam in de leer te gaan bij Rembrandt. De portretten die hij in de laatste periode van zijn schildersloopbaan vervaardigde waren in de Gouden Eeuw veel gevraagd.
Het getoonde schilderij is een portret van Christiaan de Blocquery, een rijke suikerbakker te Amsterdam. Het schilderij is tot half januari 2020 in het Gorcums Museum te zien.

 

 

 

 

 

Aert van der NeerWerken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari 2017 onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

-> Lees meer over Van der Neer

 

 

 

Jan_Olis_2_kleinJan Olis - Keukentafereel - Vrouw met vis man met kruikJan Olis

Op vrijdag 16 december 2016 onthulde wethouder Eva Dansen een nieuwe aanwinst van Jan Olis (1610-1676): een keukenstuk. In feite zijn het twee voorstellingen in één: een keukentafereel en een stilleven met vlees, vis, groenten, potten en pannen. Eerder, op 19 december 2011, is ook al een schilderij van Olis onthuld. De afgebeelde 'Man gekleed als herder' lijkt veel op het mansportret door Olis dat het Gouden Eeuw Team in 2009 wist te bemachtigen. Toch is er een groot verschil in kleurkeuze en de manier van afbeelden. Beide portretten hangen nu in het Gorcums Museum gebroederlijk naast elkaar. De aankoop van het recent aangekochte schilderij is mogelijk gemaakt door Poort 6, het andere doek is verworven door de stichting FOWW.

 

 

Jan Meerhout - Gezicht op Gorinchem Jan Meerhout

Dankzij de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem is op 16 november 2015 de presentatie van de historische collectie verrijkt met 'Gezicht op de stad Gorinchem', van de 17e-eeuwse Gorcumse kunstenaar Jan Meerhout. Het schilderij bevat veel prachtige details, waaronder veel herkenbare gebouwen en een blik op het dorp Dalem. Het schilderij werd verkregen op een veiling in Bordeaux. Eigenaar Albert Dunsbergen geeft het aan het Gorcums Museum in bruikleen.

 

 

Cornelis Saftleven

Gorinchem werd op 8 april 2016 weer een oude meester rijker. Burgemeester Govert Veldhuijzen en Petria Noble, hoofd van het restauratieatelier van het Rijksmuseum, onthulden onder toeziend oog van circa 150 belangstellenden de nieuwste aanwinst in het Gorcums Museum. Het in Duitsland opgedoken schilderij van Cornelis Saftleven, wiens kunstwerken over de hele wereld zijn te bewonderen, is het tiende dat de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem de afgelopen jaren heeft verworven.

 

 

Jacob van der Ulft

Jacob van der Ulft - De slag bij de Milvische brugIn het Gorcums Museum vond op 24 maart 2015 de overdracht plaats van het schilderij 'De Slag bij de Milvische Brug' van de in 1621 in Gorinchem geboren schilder Jacob van der Ulft. Dit boeiende schilderij is de weergave van een in 312 na Chr. bij Rome gevoerde veldslag. Jacob van der Ulft was een zogenaamde Italianisant. Hij schilderde Italiaanse landschappen en steden, weliswaar op basis van de schetsen van collega's, want hijzelf is hoogstwaarschijnlijk nooit in dit land geweest.

Dankzij het Gouden Eeuw Team had het Gorcums Museum in 2014 al een ander schilderij van Van der Ulft verworven. 'De Slag bij de Milvische Brug' werd toen in tijdelijke bruikleen gegeven door Kunsthandel De Boer uit Amsterdam. De Stichting Gouden Eeuw vond financiering bij het FOWW en de Van Andel - Spruyt Stichting, zodat het kunstwerk voor Gorinchem behouden kan worden. De financiers blijven in deze constructie eigenaar van het schilderij, maar stellen het via de stichting Gouden Eeuw Gorinchem en de gemeente in langdurig bruikleen aan het Gorcums Museum. Schilderijen van Jacob van der Ulft hangen in musea over de hele wereld en in Nederland in het Mauritshuis en Museum Boymans Van Beuningen.

 

 

Aert_van_der_Neer_kleinerJoachim Camphuysen, Harmanus Serin en Gerard van Kuijl

De nieuwste aanwinst is een schilderij van Joachim Camphuysen, in 1601 in Gorinchem geboren, aangekocht met steun van Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost.  Sinds juni 2011 voor iedereen te zien in het Gorcums Museum! Tegelijk met het eerste schilderij van Jan Olis heeft de Stichting Gouden Eeuw in 2009 op een veiling in Amsterdam een portret bemachtigd van de Gorcumse bestuurder Hubertus Snoek, gemaakt door de Gentse schilder Harmanus Serin. Ook dit is in het Gorcums Museum te bekijken, evenals een prachtig schilderij van Gerard van Kuijl dat het Gorcums Museum in juni 2009 van de bekende kunsthandelaar Smeets uit Milaanin bruikleen gekregen heeft. Het is een voorstelling van een muziekgezelschap, geschilderd in de traditie van Caravaggio.

-> Lees meer over Camphuysen

 

 

-> Website van Stichting Gouden Eeuw Gorinchem