Activiteiten van het Huis van Inspiratie bij De smaak te pakken

Banner nieuws

Het Huis van Inspiratie is een initiatief van verschillende partijen om het cultureel aanbod in Gorinchem te versterken. In het kader van de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum vinden er bij de diverse partners de komende tijd de volgende activiteiten plaats.

 

-> Zie ook de agenda op mooigorinchem.nl

 

Activiteiten van het Gorcums Museum

 

Kinderworkshop creatief  
Na een korte rondleiding door de expositie de smaak te pakken gaan we aan de slag. Met verschillende materialen maken de kinderen een eigen kunstwerk.  
Voor kinderen vanaf 5 jaar. Data: woensdag donderdag 3 januari en woensdag 20 februari. Tijd: 13.30 - 15.30 uur  Kosten: € 2,50 .
Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arcimboldo 

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Cursus 'Food Art' vanaf 9 januari 2019

Tjalf SparnaayNaar aanleiding van De smaak te pakken verzorgt KLU Cursussen een cursus van voedsel in de kunst. Voedsel zien we al voorzichtig vanaf de middeleeuwen in kunst opduiken, als onderdeel van een verhaal met bijbehorende symboliek, maar vanaf de 16e eeuw werd voedsel, met de stillevens, een onderwerp op zich.

Niet alleen de betekenis van etenswaren in deze voorstellingen van Hollandse Meesters spelen een rol. Ook is er aandacht voor moderne en hedendaagse kunstenaars. Aan het einde van de cursus heeft u kunst uit verschillende periodes leren kennen, met als gezamenlijke thema voedsel. Smakelijk eten! De cursus bestaat uit vier lessen en wordt gehouden op de woensdag 9 t/m 6 februari 2019, van 14.00-16.00 uur.

-> Meer informatie op klu.nl

 

 

Doorlopend in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum)

 

Skin
Skin is een installatie van Adrie Huisman van skin patterns ofwel huidpatronen van tomaten. Een deel van de huiden zijn van Japanse tomatenrassen. Deze soort tomaat bevat een stofje dat de geest ontspant. De gedroogde huiden zijn eetbaar. De zes collages ‘Skin Patterns’ zijn tellingen van de zaden van tomaten. Op vrijdag 23 november 2018 kunt u 'aan de keukentafel' met Adrie in gesprek en tomaten proeven. Locatie: Kamer van de Tussentijd, Grote Markt 17, Gorinchem.

 

De smaak van...
Kunstenaars uit Gorinchem en omgeving exposeren op uitnodiging van een partners of een medewerker van het Huis van Inspiratie een bij het thema voedsel passend kunstwerk. Om de ca. 2 weken worden de werken gewisseld, zodat er in de gehele De Smaak Te Pakken periode zo’n 8 kunstenaars een werk kunnen tonen.
Van 20 oktober t/m 7 november hangt er in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum) een schilderij van Anja Kok, de smaak van Ineke Hagen, regisseur programmering.
Hierna volgt de keuze van Anika van der Kevie, communicatiemedewerker van het HvI; zij kiest een schilderij van kunstenaar Paul van der Velde. Marleen Windhorst (bibliotheek Gorinchem) kiest een foto van Irene Damminga en een gedicht van Marcel Vaandrager.

 

Smaakmakers
Steden kunnen bestaan dankzij het ‘achterland’: van het platteland komt het voedsel dat de tien-, honderdduizenden, miljoenen bewoners voedt. In de kaartenstandaard in de Kamer van de Tussentijd ziet u afbeeldingen van moestuinen, moestuiniers en zakjes met zaden uit de omgeving van Gorinchem, samengesteld door Karin Kramer van de Smakelijke Tuin.

 

Ruilkast
De meeste mensen hebben meerdere kookboeken, die nooit meer gebruikt worden bij het koken. Ruil uw, in vergetelheid geraakte, kookboek om voor een nieuw oud kookboek en doe nieuwe inspiratie op voor uw kookkunsten! Of neem een favoriet recept mee om te ruilen voor die van een ander. Heeft u groene vingers? Ook zaden kunnen geruild worden in de Kamer van de Tussentijd.

 

Activiteiten in de Kamer van de Tussentijd

 

Aan de keukentafel met....
In de Kamer van de Tussentijd kunt u, gedurende de tentoonstelling De smaak te pakken elke vrijdagmiddag aanschuiven aan de keukentafel. Informele ontmoetingen, waarin me met elkaar praten en proeven van lekkernijen met een speciale gast, die iets vertelt over zijn/haar passie voor kunst en/of voedsel.
Gastspreker op vrijdag 23 november is kunstenaar Adrie Huisman. Hij vertelt over zijn passie voor tomaten en over zijn tomatenvellen-installatie in de Kamer van de Tussentijd. Een deel van de huiden is van Japanse tomatenrassen en is eetbaar. Deze tomatensoort bevat een stofje dat de geest ontspant. Adrie neemt vrijdag ook tomaten mee met een hoog lycopeengehalte (goed voor de gezondheid van mannen, actueel in deze 'movember' maand). Neem plaats ‘Aan de keukentafel’ en proef de tomaten, tomatensap en het Westlandse brood van Adrie.

Wie de gasten in de weken erna zijn, kunt u lezen op de Huis van Inspiratie-pagina op mooigorinchem.nl en op de Facebook-pagina.

 

Woensdag 28 november - Kinderworkshop sinterklaasgedicht schrijven met chocoladeletters
Maak samen in de Kamer van de Tussentijd met De Letterbaas een eetbaar sinterklaasgedicht met chocoladeletters! Tijdens een kleine tour door de tentoonstelling De smaak te pakken in het Gorcums Museum kom je erachter wat je allemaal van voedsel kunt maken. Daarna ga je zelf aan de slag en maak je een sinterklaasgedicht om op te vreten! Voor je moeder, je broertje, een klasgenootje of lekker voor jezelf.  Van 14.00 - 16.00 uur voor kinderen van 8 - 12 jaar.
Deelnemersbijdrage: € 2,00.

 

Zondag 9 december (Culturele zondag) - Kunstenaar / imker Aris de Bakker over honing

Lezing met honing en proeverij door kunstenaar/imker Aris de Bakker Een lezing met honingproeverij in de Kamer van de Tussentijd.Tijd: van 14:00 uur tot 15:30 uur. Gratis toegang. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-81082591.

 

Woensdag 12 december  - Zuurkool maken (fermentatie)

Een workshop van 14.00 - 16.30 uur in de Kamer van de Tussentijd door natuurvoedingskundige Gerda Passe. Door plantendelen fijn te snijden en te zouten wordt er een start gemaakt met een bijzonder proces. Neem deel aan deze workshop en ontdek hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een fermentatiepot vol met groenten om de komende winter te eten. Deelnemersbijdrage: €15,- (incl. ingrediënten en zuurkoolpot) Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-81082591

 

Zondag 23 december - Gorcumse Midwinterwandeling

Een project van De Spreekkamer. Heb je de Sosjaal gebreid? Neem hem dan mee!

Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid 2018 heeft een groep vrijwilligers onder het motto ‘Praten en Breien’ de eenzaamheid bespreekbaar gemaakt. Ze deden dat door met passanten te praten en tegelijkertijd de Sosjaal te breien, een sjaal die door twee personen gedragen wordt. Er was een breikit te koop met daarin alle spullen die nodig zijn om de Sosjaal te breien. Dus neem je SoSjaal mee en wandel met ons mee! Ook zonder Sosjaal ben je welkom. Tijd: 14.00 -  15.30 uur. We verzamelen om 14:00 uur in de Kamer van de Tussentijd en sluiten en uurtje later af met een bijzondere Midwintersoep. Aan deze eerste Midwinterwandeling zijn geen kosten verbonden. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..