Aanwinst: Franse zwier in Gorcums Museum

Banner_nieuws

Hyacinthe Rigaud - Abraham van HoeySinds februari 2019 is het Gorcums Museum het enige Nederlandse museum met een schilderij van Hyacinthe Rigaud, de Franse portretschilder die onder andere koning Lodewijk XIV tot zijn klanten rekende. Het portret is voor het museum verworven door de Historische Vereniging Oud-Gorcum, die hierbij werd geholpen door de Vereniging Rembrandt, de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum en de gemeente Gorinchem.

 

De man op het portret is Abraham van Hoey (1684-1766), een prominent figuur uit de geschiedenis van Gorinchem. Tussen 1727 en 1747 verbleef hij in Parijs als ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Het portret is ook hier geschilderd, in 1736. Hyacinthe Rigaud (1659-1743), die het portret maakte, was toen al een zeventiger, maar nog steeds een van de belangrijkste portrettisten van de Franse beau-monde.

 

De nieuwe aanwinst van het Gorcums Museum werd op 11 februari 2019 onthuld door burgemeester Reinie Melissant, Paul Mulders (voorzitter Historische Vereniging Oud-Gorcum) en Marloes van Leersum (Vereniging Rembrandt).

 

Abraham van Hoey is vanwege de hoge politieke functies die hij heeft bekleed een van de meest prominente figuren uit de geschiedenis van Gorinchem. Daarom wilde het Gorcums Museum dit aantrekkelijke portret van hem natuurlijk graag verwerven. 'Omdat het bovendien gaat om een representatief werk van een kunstenaar van internationale betekenis die nog niet met een schilderij in de Collectie Nederland was vertegenwoordigd, is de aankoop van groter dan alleen regionaal belang,' volgens Vereniging Rembrandt.

 

-> Lees meer op de site van Vereniging Rembrandt

 

 

 

 

Boek Tien eeuwen Gorinchem

Banner_nieuws

Omslag Tien eeuwen Gorinchem v1Op 17 mei 2018 is het boek Tien eeuwen Gorinchem, geschiedenis van een Hollandse stad verschenen. In ruim 650 pagina's wordt hierin de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede beschreven, van de Martelaren van Gorcum tot burgemeester Van Rappard, 'de spraakmakendste burgemeester van Nederland'. Maar ook met voetballer Frank Wels, de Gorcumse kermis, Hendrik Hamel, stadsuitbreidingen, Gorcumse muziek, verenigingen en nog veel meer.

 

Het Gorcums Museum leverde uiteraard veel illustratiemateriaal voor het boek. Bovendien waren enkele van onze medewerkers onder de in totaal 25 auteurs die aan het boek hebben gewerkt. Al met al is het een boek dat op geen enkele Gorcumse boekenplank mag ontbreken! Het boek is verkrijgbaar bij de Gorcumse boekhandels en in onze museumwinkel.

 

-> Lees meer op de site van uitgeverij Matrijs

 

 

 

 

 

Open Dag Gorcums Museum en Artoteek 2018

Banner nieuws

Zaterdag 24 november 2018 is het weer zover! Dan vieren Artoteek en Gorcums Museum samen met hun partners van het Huis van Inspiratie de jaarlijkse Open Dag. Er is een feestelijk programma met diverse activiteiten, muziek en aanbiedingen! Alles speelt zich af in het Gorcums Museum op de Grote Markt in Gorinchem. De toegang is de hele dag, van 10.00 tot 17.00 uur, gratis. U bent van harte uitgenodigd!

 


Opendag2018 thumbFeestelijk programma zaterdag 24 november 2018 van 10.00 tot 17.00 uur

 

Onthaal met kunsttaart (op = op), koffie, thee of frisdrank.

 

Levende muziek met De Giesser Wildevrouwen om 11.00 & 12.15 uur en Boezem Boys om 16.00 uur.

 

Expositie De smaak te pakken (voedsel in & als kunst). Rond dit smakelijke thema is werk te zien van ruim 50 kunstenaars uit verleden en heden. Met een rondleiding om 13.30 uur.

 

Lezing 'Eten verbindt ons', door kunsthistorica Fleur Dérogée om 14.30 uur.

 

Workshop van ecologisch kunstenaar en exposant Angelique van der Valk van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Kunstenaar Esther Derkx demonstreert haar chocoladezeefdrukken op tegels en borden.

 

Grabbelton met leuke cadeautjes voor de kinderen.

 

Presentaties van de partners van het Huis van Inspiratie met o.a. het 'Doe Lab'' en 'De Boom van Tolerantie' in de Kamer van de Tussentijd.

 

Pizza's bakken door de LimonadeBrigade.

 

Kindergrime.

 

Extra voor bezoekers en nieuwe en bestaande abonnees van Artoteek Gorinchem!

 

Nieuwe abonnees krijgen een mooi welkomstgeschenk! Keuze uit diverse cadeaus (op = op). Of kies voor drie maanden gratis lenen.

 

Bestaande abonnees kunnen twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.

 

Bestaande abonnees krijgen een cadeautje: een mooi vormgegeven witte schepijslepel (op = op).

 

Elke bezoeker krijgt een lot en elke abonnee krijgt twee loten met kans op mooie prijzen! De eerste prijs is een kunstobject van Jacqueline Schäfer. Tweede prijs is het nieuwste kookboek van schrijver Ronald Giphart. Derde prijs: Gorcums bier met glas. Vierde prijs: twee fruitzeepjes. Trekking verloting is dezelfde dag om 17.00 uur in de Artoteek.

 

Presentatie van nieuwe kunstwerken van o.a. Anutosh, Herman Brood, Dominique Chan, Corneille, Klaas Gubbels, Emilio Kruithof en Alexander Vogels. Deze kunnen direct geleend worden!

 

Emilio Kruithof Mask klein  Brauck Lavande en Provence klein  Herman Brood klein  Alexander Vogels klein  

v.l.n.r. Emilio Kruithof, Brauck, Herman Brood, Alexander Vogels

 Corneille klein  Anutosh klein  Amerentske Koopman klein 

v.l.n.r. Corneille, Anutosh, Amerentske Koopman

 

Wij zien u graag op zaterdag 24 november!

Audiotour met Ronald Giphart

De smaak te pakken Audiotour

Een bezoek aan de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum wordt vanaf nu nog leuker dankzij de audiotour met Ronald Giphart. De bekende schrijver én kookgek opende op 20 oktober 2018 de tentoonstelling, nu is hij ook uw gids in de expositie. Schuif aan tafel met Ronald Giphart en laat u dankzij de gratis app Izitravel op uw eigen mobiele telefoon rondleiden. In acht columns biedt hij een verfrissende en actuele kijk op een aantal werken uit de de tentoonstelling.

 

Audiotour folder thumbWat heeft een 17de eeuws visstilleven te maken met plastic soep? Is zoet wel zo braaf als we denken? En hoe Hollands is een broodje hagelslag? Schuif aan tafel met Ronald Giphart en laat u thuis of in het museum u acht columns vol doldwaze associaties en - soms venijnige - humor voorschotelen. Met deze tour wordt u een verfrissende en actuele kijk geboden op een aantal werken uit de de tentoonstelling De smaak te pakken in het Gorcums museum.

Download nu op uw eigen smartphone de gratis app van izi.TRAVEL en ontdek de tour bij het Gorcums Museum. De tour is ook te beluisteren op www.izi.travel.

 

-> Bekijk de tour op izitravel.nl

-> Bekijk de folder met uitleg

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten van het Huis van Inspiratie bij De smaak te pakken

Banner nieuws

Het Huis van Inspiratie is een initiatief van verschillende partijen om het cultureel aanbod in Gorinchem te versterken. In het kader van de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum vinden er bij de diverse partners de komende tijd de volgende activiteiten plaats.

 

-> Zie ook de agenda op mooigorinchem.nl

 

Activiteiten van het Gorcums Museum

 

Kinderworkshop creatief  
Op woensdag 27 februari, in de voorjaarsvakantie, is er weer een kinderworkshop. Deze keer kijken we naar de Italiaanse schilder Arcimiboldo en maken een portret van groente en fruit. Ook kijken we naar de stillevens van verschillende kunstenaars in de tentoonstelling De smaak te pakken. In de kamer van de tussentijd in het Gorcums Museum is de workshop van 13.30 tot 15.00 uur en is voor kinderen van 5 tot 12 jaar. De kosten zijn €2.50. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arcimboldo 

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Doorlopend in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum)

 

De smaak van...
Kunstenaars uit Gorinchem en omgeving exposeren op uitnodiging van een partners of een medewerker van het Huis van Inspiratie een bij het thema voedsel passend kunstwerk. Om de ca. 2 weken worden de werken gewisseld, zodat er in de gehele De Smaak Te Pakken periode zo’n 8 kunstenaars een werk kunnen tonen.

 

Activiteiten in de Kamer van de Tussentijd

 

Aan de keukentafel met....
In de Kamer van de Tussentijd kunt u, gedurende de tentoonstelling De smaak te pakken elke vrijdagmiddag aanschuiven aan de keukentafel. Informele ontmoetingen, waarin me met elkaar praten en proeven van lekkernijen met een speciale gast, die iets vertelt over zijn/haar passie voor kunst en/of voedsel.
Wie de gasten zijn, kunt u lezen op de Huis van Inspiratie-pagina op mooigorinchem.nl en op de Facebook-pagina.

 

Zaterdag 23 februari - workshops door future fooddesigner Chloé Rutzerfeld

Op de tentoonstelling De Smaak te Pakken in het Gorcums Museum is werk te zien van fooddesigner Chloé Rutzerfeld. Fooddesign is het verbinden van wetenschap en techniek met design voor het vinden van nieuwe manieren van voedselproductie en -consumptie.

 

Workshop Chloe Rutzerveld kleinWorkshop STROOOP! –Van wortel en biet tot stroopwafel
Met STROOOP! presenteert Chloé Rutzerfeld de eerste stroopwafel gemaakt van groente. waarbij één wafel gemaakt wordt van honderd gram wortel, biet of knolselderij. De deelnemers aan de workshop gaan o.l.v. Chloé zelf alle stapjes doorlopen om van het gewas een stroopwafel te maken en vervolgens uiteraard ook te proeven.
aanvang: 10.30 uur
locatie: Kamer van de Tussentijd
kosten: €15 p.p.  incl. schort en boekje 'STROOOP!' van wortel tot stroopwafel
aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

 

Workshop koffie van de toekomst
Chloé Rutzerveld heeft naar het voorbeeld van arme keuterboeren surrogaatkoffie gemaakt van rogge. Het Loerielab, waar drie verschillende blends te proeven waren, was in opdracht van het Eindhoven Museum vorig jaar tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven te zien. Het project is een onderzoek naar een duurzaam (en gezond?) alternatief voor koffie. De surrogaatkoffie is namelijk geen oploskoffie zoals de meeste surrogaten, maar kan vers worden gezet. De verschillende blends zijn allemaal op andere wijze bereid en gebrand.
Tijdens de workshop ‘Koffie van de Toekomst’ gaan de deelnemers zelf aan de slag met het branden, malen en zetten van deze lokale nederkoffie. Je gaat proeven hoe de verschillen in bereiding van invloed zijn op onder andere de smaak, het aroma en het mondgevoel van de ‘koffie’. Je krijgt de kans om ook zelf nieuwe blends te creëren en testen! Daarnaast gaan we speculaasjes maken van het ‘koffie’dik, dat natuurlijk ook kan worden geproefd.
aanvang: 13.00 uur
locatie: Kamer van de Tussentijd
kosten: €15,- p.p. incl. benodigde materialen
aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

 

Zaterdag 2 maart - SmaakBusTour
Heeft het Gorcums Museum je geïnspireerd en heb je de smaak goed te pakken? Ga dan mee op excursie naar tentoonstellingen elders in het land, waarbij het water je ook in de mond loopt. We bezoeken die dag namelijk het LAM (Lisser Art Museum) en het Foam (Fotografiemuseum Amsterdam).
Vertrek 9.30 uur vanaf Stadhuisplein, terug in Gorinchem rond 17.30 uur. De prijs is € 40,- (museumkaarthouders betalen € 35,-), inclusief entree, rondleidingen, koffie/thee en lunch. De
reis wordt begeleid door HvI-medewerkers Ineke Hagen en Peter van Mersbergen. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

-> Lees meer

 

Zaterdag 9 maart - Bezoek het museum met Moritz
Ingrediënten die te zien zijn in het werk van Moritz Ebinger op De Smaak te Pakken zijn: boter, verschillende soorten noten, kardemom, vis, prei, wijn, bonen, kip en …. goud. Moritz geeft op 9 maart om 14.00 uur een rondleiding door de expositie, waarin hij wijst op de ingrediënten. Daarna krijgen de bezoekers een cocktail met 24k goud en eten/snacks waarin deze ingrediënten (plus puur goud) verwerkt zijn. In deze cocktails zitten dranken en invloeden uit Suriname, Thailand en Zwitserland. De bezoekers mogen toekijken en eventueel meehelpen.
Tijd: van 13.30 tot 16.30 uur (gratis rondleiding start om 14.00 uur)
Locatie: Kamer van de Tussentijd
Aanmelden (voor rondleiding): : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-81082591

 

Zondag 10 maart - Suikerspin Universe, demonstratie door Martijntje Cornelia
Op de laatste dag van de tentoonstelling De Smaak te Pakken kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen in de werkwijze van suikerspindesigner Martijntje Cornelia, van wie ook werk op zaal te zien is. Een bijzondere demonstratie waarbij bezoekers suikerspin mogen aanraken en ervaren op een andere manier dan ze gewend zijn.
Tijd: van 13.30 tot 16.30 uur, locatie: Kamer van de Tussentijd.

-> Lees meer