Open Dag Gorcums Museum en Artoteek 2018

Banner nieuws

Zaterdag 24 november 2018 is het weer zover! Dan vieren Artoteek en Gorcums Museum samen met hun partners van het Huis van Inspiratie de jaarlijkse Open Dag. Er is een feestelijk programma met diverse activiteiten, muziek en aanbiedingen! Alles speelt zich af in het Gorcums Museum op de Grote Markt in Gorinchem. De toegang is de hele dag, van 10.00 tot 17.00 uur, gratis. U bent van harte uitgenodigd!

 


Opendag2018 thumbFeestelijk programma zaterdag 24 november 2018 van 10.00 tot 17.00 uur

 

Onthaal met kunsttaart (op = op), koffie, thee of frisdrank.

 

Levende muziek met De Giesser Wildevrouwen om 11.00 & 12.15 uur en Boezem Boys om 16.00 uur.

 

Expositie De smaak te pakken (voedsel in & als kunst). Rond dit smakelijke thema is werk te zien van ruim 50 kunstenaars uit verleden en heden. Met een rondleiding om 13.30 uur.

 

Lezing 'Eten verbindt ons', door kunsthistorica Fleur Dérogée om 14.30 uur.

 

Workshop van ecologisch kunstenaar en exposant Angelique van der Valk van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Kunstenaar Esther Derkx demonstreert haar chocoladezeefdrukken op tegels en borden.

 

Grabbelton met leuke cadeautjes voor de kinderen.

 

Presentaties van de partners van het Huis van Inspiratie met o.a. het 'Doe Lab'' en 'De Boom van Tolerantie' in de Kamer van de Tussentijd.

 

Pizza's bakken door de LimonadeBrigade.

 

Kindergrime.

 

Extra voor bezoekers en nieuwe en bestaande abonnees van Artoteek Gorinchem!

 

Nieuwe abonnees krijgen een mooi welkomstgeschenk! Keuze uit diverse cadeaus (op = op). Of kies voor drie maanden gratis lenen.

 

Bestaande abonnees kunnen twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.

 

Bestaande abonnees krijgen een cadeautje: een mooi vormgegeven witte schepijslepel (op = op).

 

Elke bezoeker krijgt een lot en elke abonnee krijgt twee loten met kans op mooie prijzen! De eerste prijs is een kunstobject van Jacqueline Schäfer. Tweede prijs is het nieuwste kookboek van schrijver Ronald Giphart. Derde prijs: Gorcums bier met glas. Vierde prijs: twee fruitzeepjes. Trekking verloting is dezelfde dag om 17.00 uur in de Artoteek.

 

Presentatie van nieuwe kunstwerken van o.a. Anutosh, Herman Brood, Dominique Chan, Corneille, Klaas Gubbels, Emilio Kruithof en Alexander Vogels. Deze kunnen direct geleend worden!

 

Emilio Kruithof Mask klein  Brauck Lavande en Provence klein  Herman Brood klein  Alexander Vogels klein  

v.l.n.r. Emilio Kruithof, Brauck, Herman Brood, Alexander Vogels

 Corneille klein  Anutosh klein  Amerentske Koopman klein 

v.l.n.r. Corneille, Anutosh, Amerentske Koopman

 

Wij zien u graag op zaterdag 24 november!

Activiteiten van het Huis van Inspiratie bij De smaak te pakken

Banner nieuws

Het Huis van Inspiratie is een initiatief van verschillende partijen om het cultureel aanbod in Gorinchem te versterken. In het kader van de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum vinden er bij de diverse partners de komende tijd de volgende activiteiten plaats.

 

-> Zie ook de agenda op mooigorinchem.nl

 

Activiteiten van het Gorcums Museum

 

Kinderworkshop creatief  
Na een korte rondleiding door de expositie de smaak te pakken gaan we aan de slag. Met verschillende materialen maken de kinderen een eigen kunstwerk.  
Voor kinderen vanaf 5 jaar. Data: woensdag donderdag 3 januari en woensdag 20 februari. Tijd: 13.30 - 15.30 uur  Kosten: € 2,50 .
Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arcimboldo 

Workshop à la Arcimboldo

Tijdens de tentoonstelling De smaak te pakken houdt het museum workshops voor de basisschool, waarin de leerlingen een portret maken op de manier van Arcimboldo. Dit was een Italiaanse kunstenaar uit de 16e eeuw. Met echt fruit en groenten maken de kinderen net als hij een mooi 'portret'. Eerst bekijken ze de tentoonstelling om inspiratie op te en daarna gaan ze zelf aan de slag. Als het portret klaar is, maken we er een foto van en krijgen de kinderen een print mee naar huis!
Doelgroep: basisschool groepen 3,4 en 5. Kosten: € 30,-. Tijdsduur: 90 minuten.

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Marita Verlaan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Cursus 'Food Art' vanaf 9 januari 2019

Tjalf SparnaayNaar aanleiding van De smaak te pakken verzorgt KLU Cursussen een cursus van voedsel in de kunst. Voedsel zien we al voorzichtig vanaf de middeleeuwen in kunst opduiken, als onderdeel van een verhaal met bijbehorende symboliek, maar vanaf de 16e eeuw werd voedsel, met de stillevens, een onderwerp op zich.

Niet alleen de betekenis van etenswaren in deze voorstellingen van Hollandse Meesters spelen een rol. Ook is er aandacht voor moderne en hedendaagse kunstenaars. Aan het einde van de cursus heeft u kunst uit verschillende periodes leren kennen, met als gezamenlijke thema voedsel. Smakelijk eten! De cursus bestaat uit vier lessen en wordt gehouden op de woensdag 9 t/m 6 februari 2019, van 14.00-16.00 uur.

-> Meer informatie op klu.nl

 

 

Doorlopend in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum)

 

Skin
Skin is een installatie van Adrie Huisman van skin patterns ofwel huidpatronen van tomaten. Een deel van de huiden zijn van Japanse tomatenrassen. Deze soort tomaat bevat een stofje dat de geest ontspant. De gedroogde huiden zijn eetbaar. De zes collages ‘Skin Patterns’ zijn tellingen van de zaden van tomaten. Op vrijdag 23 november 2018 kunt u 'aan de keukentafel' met Adrie in gesprek en tomaten proeven. Locatie: Kamer van de Tussentijd, Grote Markt 17, Gorinchem.

 

De smaak van...
Kunstenaars uit Gorinchem en omgeving exposeren op uitnodiging van een partners of een medewerker van het Huis van Inspiratie een bij het thema voedsel passend kunstwerk. Om de ca. 2 weken worden de werken gewisseld, zodat er in de gehele De Smaak Te Pakken periode zo’n 8 kunstenaars een werk kunnen tonen.
Van 20 oktober t/m 7 november hangt er in de Kamer van de Tussentijd (Grote Markt 17, begane grond van het Gorcums Museum) een schilderij van Anja Kok, de smaak van Ineke Hagen, regisseur programmering.
Hierna volgt de keuze van Anika van der Kevie, communicatiemedewerker van het HvI; zij kiest een schilderij van kunstenaar Paul van der Velde. Marleen Windhorst (bibliotheek Gorinchem) kiest een foto van Irene Damminga en een gedicht van Marcel Vaandrager.

 

Smaakmakers
Steden kunnen bestaan dankzij het ‘achterland’: van het platteland komt het voedsel dat de tien-, honderdduizenden, miljoenen bewoners voedt. In de kaartenstandaard in de Kamer van de Tussentijd ziet u afbeeldingen van moestuinen, moestuiniers en zakjes met zaden uit de omgeving van Gorinchem, samengesteld door Karin Kramer van de Smakelijke Tuin.

 

Ruilkast
De meeste mensen hebben meerdere kookboeken, die nooit meer gebruikt worden bij het koken. Ruil uw, in vergetelheid geraakte, kookboek om voor een nieuw oud kookboek en doe nieuwe inspiratie op voor uw kookkunsten! Of neem een favoriet recept mee om te ruilen voor die van een ander. Heeft u groene vingers? Ook zaden kunnen geruild worden in de Kamer van de Tussentijd.

 

Activiteiten in de Kamer van de Tussentijd

 

Aan de keukentafel met....
In de Kamer van de Tussentijd kunt u, gedurende de tentoonstelling De smaak te pakken elke vrijdagmiddag aanschuiven aan de keukentafel. Informele ontmoetingen, waarin me met elkaar praten en proeven van lekkernijen met een speciale gast, die iets vertelt over zijn/haar passie voor kunst en/of voedsel.
Gastspreker op vrijdag 23 november is kunstenaar Adrie Huisman. Hij vertelt over zijn passie voor tomaten en over zijn tomatenvellen-installatie in de Kamer van de Tussentijd. Een deel van de huiden is van Japanse tomatenrassen en is eetbaar. Deze tomatensoort bevat een stofje dat de geest ontspant. Adrie neemt vrijdag ook tomaten mee met een hoog lycopeengehalte (goed voor de gezondheid van mannen, actueel in deze 'movember' maand). Neem plaats ‘Aan de keukentafel’ en proef de tomaten, tomatensap en het Westlandse brood van Adrie.

Wie de gasten in de weken erna zijn, kunt u lezen op de Huis van Inspiratie-pagina op mooigorinchem.nl en op de Facebook-pagina.

 

Woensdag 28 november - Kinderworkshop sinterklaasgedicht schrijven met chocoladeletters
Maak samen in de Kamer van de Tussentijd met De Letterbaas een eetbaar sinterklaasgedicht met chocoladeletters! Tijdens een kleine tour door de tentoonstelling De smaak te pakken in het Gorcums Museum kom je erachter wat je allemaal van voedsel kunt maken. Daarna ga je zelf aan de slag en maak je een sinterklaasgedicht om op te vreten! Voor je moeder, je broertje, een klasgenootje of lekker voor jezelf.  Van 14.00 - 16.00 uur voor kinderen van 8 - 12 jaar.
Deelnemersbijdrage: € 2,00.

 

Zondag 9 december (Culturele zondag) - Kunstenaar / imker Aris de Bakker over honing

Lezing met honing en proeverij door kunstenaar/imker Aris de Bakker Een lezing met honingproeverij in de Kamer van de Tussentijd.Tijd: van 14:00 uur tot 15:30 uur. Gratis toegang. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-81082591.

 

Woensdag 12 december  - Zuurkool maken (fermentatie)

Een workshop van 14.00 - 16.30 uur in de Kamer van de Tussentijd door natuurvoedingskundige Gerda Passe. Door plantendelen fijn te snijden en te zouten wordt er een start gemaakt met een bijzonder proces. Neem deel aan deze workshop en ontdek hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een fermentatiepot vol met groenten om de komende winter te eten. Deelnemersbijdrage: €15,- (incl. ingrediënten en zuurkoolpot) Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-81082591

 

Zondag 23 december - Gorcumse Midwinterwandeling

Een project van De Spreekkamer. Heb je de Sosjaal gebreid? Neem hem dan mee!

Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid 2018 heeft een groep vrijwilligers onder het motto ‘Praten en Breien’ de eenzaamheid bespreekbaar gemaakt. Ze deden dat door met passanten te praten en tegelijkertijd de Sosjaal te breien, een sjaal die door twee personen gedragen wordt. Er was een breikit te koop met daarin alle spullen die nodig zijn om de Sosjaal te breien. Dus neem je SoSjaal mee en wandel met ons mee! Ook zonder Sosjaal ben je welkom. Tijd: 14.00 -  15.30 uur. We verzamelen om 14:00 uur in de Kamer van de Tussentijd en sluiten en uurtje later af met een bijzondere Midwintersoep. Aan deze eerste Midwinterwandeling zijn geen kosten verbonden. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

Boek Tien eeuwen Gorinchem: nu verkrijgbaar

Banner_nieuws

Omslag Tien eeuwen Gorinchem v1Op 17 mei 2018 is het boek Tien eeuwen Gorinchem, geschiedenis van een Hollandse stad verschenen. In ruim 650 pagina's wordt hierin de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede beschreven, van de Martelaren van Gorcum tot burgemeester Van Rappard, 'de spraakmakendste burgemeester van Nederland'. Maar ook met voetballer Frank Wels, de Gorcumse kermis, Hendrik Hamel, stadsuitbreidingen, Gorcumse muziek, verenigingen en nog veel meer.
Het Gorcums Museum leverde uiteraard veel illustratiemateriaal voor het boek. Bovendien waren enkele van onze medewerkers onder de in totaal 25 auteurs die aan het boek hebben gewerkt. Al met al is het een boek dat op geen enkele Gorcumse boekenplank mag ontbreken! Het boek is sinds 17 mei verkrijgbaar bij de Gorcumse boekhandels en in onze museumwinkel.

 

-> Lees meer op de site van uitgeverij Matrijs

 

 

Opening De smaak te pakken

Banner nieuws

De opening van de expositie De smaak te pakken vindt plaats op zaterdag 20 oktober 2018, in de Grote Kerk tegenover het museum.

 

-> Bekijk de uitnodiging

 

Programma


12.30 Inloop in de Grote Kerk
13.00 Ontvangst en welkom door conservator Rob Kreszner
13.10 Verrassend openingsprogramma met:

Bestsellerauteur - van onder meer ’Ik ook van jou’ en ‘Phileine zegt sorry’ - Ronald Giphart, een van ‘s lands bekendste kookschrijvers

Geluidskunstenaar Logosamphia presenteert full-time kiwiboy: het verhaal van een fruit-instrumentalist & groentefluisteraar

13.30 Oversteek naar het museum voor expositiebezoek en hapje & drankje

 

’s Middags is in en rond het museum van alles te beleven:

 

Op de Grote Markt:

12.30 - 17.00

Foodtrucks, grappige mobiele keukens van waaruit, tegen een schappelijke prijs, eten en drinken wordt geserveerd, waaronder Dukes bier, KoffieK-tje, Meneertje Appeltaart, De Smakelijke Tuin en Holy Krab Seafood met heerlijke vis en zeevruchten.

 

In de bibliotheek aan de Groenmarkt (schuin tegenover het museum):

14.00 - 14.45

Culinair journaliste Jonah Freud, eigenaar van De Kookboekhandel in Amsterdam vertelt over het door haar samengestelde Rijksmuseum kookboek. Bij typisch Nederlandse ingrediënten verzamelde zij gerechten. Kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum vormen daarvan de basis.

15.00 - 15.30

De Aimabele Schoften met hilarisch Wijncabaret Appellation Contrôlée. Drank en spijs werden nog nooit zo smaakvol voor het voetlicht gebracht.

 

In de Kamer van de Tussentijd (begane grond van het museum):

Vanaf 13.30

Groenteshow en Tomatenperformance door kunstenaar Adrie Huisman. Laat u verrassen door de veelzijdigheid en bijzondere smaak van verschillende sapjes.

 

In het auditorium (eerste verdieping van het museum):

14.00

Vertoning van Ratatouille, een leuke computer-animatiefilm uit 2007 over een ratje met passie voor koken, dat er van droomt om een grote Franse topkok te worden.

Gorcums Museum op tv bij RTL4

Banner_nieuws

logo de beste van nederlandHet Gorcums Museum doet op zaterdag 19 mei 2018 mee aan het RTL4-programma De beste van Nederland. Kijkers mogen kiezen welke bestemming de leukste is in de categorie 'Uitstapjes', en ook het museum is genomineerd. Het programma is te zien op zaterdag 19 mei op RTL4 om 16.00 uur. Voor het programma is ook een vlog van het museum gemaakt, met onder meer beelden van de expositie Voor de draad ermee! U nog stemmen t/m 4 juni 2018, en zo het Gorcums Museum aan de overwinning helpen.

 

-> Stem op het museum op de site van De Beste van Nederland

-> Bekijk de vlog