Joachim Camphuysen terug in Gorinchem

Camphuysen_Banner

Sinds 24 juni 2011 heeft Gorinchem weer een 17e-eeuwse schilder terug binnen zijn stadsmuren. De Stichting Gouden Eeuw Gorinchem en Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost hebben zich samen ingespannen om een schilderij aan te kopen van Joachim Camphuysen, in 1601 in Gorinchem geboren. Nu voor iedereen te zien in het Gorcums Museum!

Camphuysen_kleinSpeurwerk
De Stichting Gouden Eeuw Gorinchem zet zich ervoor in om werk van zeventiende-eeuwse Gorcumse kunstenaars naar Gorinchem te halen. Hun speurwerk leidde dit jaar naar de veiling van oude meesters bij Sotheby's Amsterdam waar een schilderij van Joachim Camphuysen (1601-1659) werd aangeboden. Het werk is op een houten paneel geschilderd en nog helemaal gaaf, met nog de originele zwarte houten lijst die in die tijd gebruikelijk was.

Gouden Eeuw

Joachim Camphuysen is geboren in het huis Molenstraat 29, waar zijn vader chirurgijn was. Later trok hij naar Amsterdam, waar hij samenwerkte met Gorcumer Aert van der Neer, van wie in december 2010 een schilderij naar Gorinchem kwam. In 1633 werkten Camphuysen en Van der Neer samen aan een schilderij, dat ze ook beiden signeerden. In het Gorcums Museum hangen nu twee schilderijen van hen broederlijk naast elkaar. Het werk van Joachim Camphuysen is aangekocht met steun van Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost en in bezit gekomen van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Het Gorcums Museum heeft het in langdurig bruikleen gekregen.

-> Website van Stichting Gouden Eeuw Gorinchem