Nieuws & Activiteiten

Banner_nieuws

Kijk voor meer nieuws op de facebookpagina van het Gorcums Museum!

Voor de nieuwste exposities, kijk op de pagina Tentoonstellingen.

 

 

Activiteiten bij Glass 4 Ever

Bij de expositie Glass 4 Ever organiseert het museum de volgende activiteiten:

Workshops

Kinderworkshop. Onder leiding van Marleen van Zwienen gaan de kinderen aan de slag met transparant gekleurd papier en maken hun eigen ‘glas-in-lood raam’. Voor kinderen van 7-15 jaar. Data: woensdag 1 november en zondag 14 januari 2018. Tijd: 13.30-15.30 uur. Kosten € 2.50. Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vakantiekinderworkshops. Na een korte rondleiding door de expositie worden met uiteenlopende materialen kunstzinnige creaties gemaakt. Voor kinderen van 6-12 jaar. Data: woensdag 3 januari en woensdag 28 februari 2018. Tijd: 13.30-15.30 uur. Kosten € 2.50. Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Workshop Glas-in-Lood. Gijs Brandt leert u de fijne kneepjes van het maken van glas-in-lood. U keert huiswaarts met een eigen creatie, leuk voor onder of in de kerstboom. Datum: zaterdag 23 december (volgeboekt). Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 10,- Leeftijd: vanaf 15 jaar. Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voordrachten

Voordracht: Glas in de beeldende kunst van nu. Door gastconservator Piet Augustijn (oud-conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum), glasdeskundige bij uitstek. Datum: zondag 11 februari. Tijd: 14.00-15.00 uur. Toegang gratis.

Voordracht: Glas-in-lood door de eeuwen heen. Gijs Brandt neemt u mee op een wandeling door de wondere wereld van het glas-in-lood. Datum: zondag 11 maart 2018. Tijd: 14.00 uur. Toegang gratis.

 

 

cursus moderne kunst kluCursus 'Moderne kunst: Impressionisme tot Pop-Art' vanaf 15 november 2017

Moderne kunst is ontoegankelijk? Dat kan mijn kleine zusje ook? Na het volgen van deze cursus denkt u daar waarschijnlijk heel anders over! De kunst die eerst zo ontoegankelijk lijkt opent zich letterlijk voor uw ogen. In deze cursus duiken we in deze spannende en experimentele stromingen die de beeldende kunst aan het begin van de twintigste eeuw drastisch veranderden. De ontwikkelingen volgende elkaar in rap tempo op. In deze cursus volgen we ze  op de voet. We beginnen met realisme/impressionisme en eindigen bij de Pop-Art. Alle tussenliggende –ismes komen voorbij: postimpressionisme, kubisme, futurisme, expressionisme, suprematisme, abstracte kunst en alles wat we avant-garde noemen. Aan het einde van de cursus kent u ze allemaal!

-> Meer informatie en inschrijven op klu.nl

 

 

Expositie Martelaren van Gorcum wordt vernieuwd

De permanente expositie over de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum wordt vernieuwd. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat deze negentien geestelijken, het merendeel uit Gorinchem, door de paus heilig werden verklaard. Hun geschiedenis blijft centraal staan in de expositie, maar er worden een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd. De nieuwe opstelling wordt geopend op 24 juni 2017.

-> Lees meer

 

 Aert van der Neer

Werken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari 2017 onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

-> Lees meer bij AD Rivierenland

  

 

Tussen Kunst en Kitsch

Nog meer Kunst en Kitsch!
In oktober vorig jaar heeft de Avrotros bij ons opnames gemaakt voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Op 18 januari 2017 was de bewuste aflevering te zien, maar er is meer! In twee compilatie-uitzendingen waren laatst nog meer beelden van de opnamedag in het Gorcums Museum te zien, met daarbij een paar bijzondere vondsten.
-> Kijk de aflevering van 15 februari en van 22 februari terug

 

 

Opnames Tussen Kunst en Kitsch

Op 3 oktober 2016 maakte de Avrotros opnames voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch in het Gorcums Museum. Zo'n achthonderd bezoekers lieten oude en bijzondere voorwerpen taxeren door de experts. De aflevering met het Gorcums Museum is uitgezonden op 18 januari 2017 op NPO1, en is hier terug te kijken.

Bekijk hier een aantal foto's van de opnames:

Kunst en Kitsch 2016 01   Kunst en Kitsch 2016 02    Kunst en Kitsch 2016 03    Kunst en Kitsch 2016 04    Kunst en Kitsch 2016 05    Kunst en Kitsch 2016 06

 

 

Het Martelaartje

martelarenkoekjeIn aansluiting op de presentatie over de Martelaren van Gorcum, is er nu ook een speciaal  koekje: het 'Martelaartje'. Het is in ontwikkeld in samenwerking met de ambachtelijke Bakkerij Syn in Zoet van Syndion.  Het Martelaartje is een bloempje met 19 blaadjes, het aantal martelaren dat in 1572 in Brielle het leven liet. Het ontwerp van dit koekje komt niet uit de lucht vallen, maar is gebaseerd op een rond de Martelaren gebeurd wonder.  Vanaf donderdag 13 februari zijn deze geluk brengende Martelaartjes te verkrijgen bij het Gorcums Museum. De prijs is € 3,75,- per doosje met 19 stuk.

-> Lees meer

 -> Bekijk de video

 

 

Word vriend van het Gorcums Museum!

Op 12 oktober 2013 heeft de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum zich gepresenteerd. De Stichting heeft als doel steun te verlenen aan het Gorcums Museum en de relatie tussen bezoeker en museum te verbreden en te versterken. Word ook Vriend ! U wordt dan mede-schatbewaarder van de unieke Gorcumse collectie (kunst)voorwerpen en natuurlijk zijn er tal van voordelen aan verbonden.

-> Lees meer