Open Dag Gorcums Museum en Artoteek 2019

Banner nieuws

Artoteek en Gorcums Museum houden op zaterdag 9 november de jaarlijkse Open Dag. Er is een uitgebreid, feestelijk programma met talloze activiteiten, muziek en aanbiedingen. De toegang is de hele dag, van 10.00 tot 17.00 uur, gratis. Iedereen is van harte welkom!

 


Programma zaterdag 9 november van 10.00 tot 17.00 uur

 

SaksFeestelijk onthaal met kunsttaart, koffie, thee of frisdrank.


Opening expositie Bedrieglijk Echt door collectioneur Micky Huibregtsen om 12.30 uur. Boeiende tentoonstelling met (hyper)realistisch werk van o.a. Ans Markus, Tjalf Sparnaay en Martijn Versteeg.


Live-optredens van saxofoonkwartet SAKS.

 

Expositie Het Geheim van de Meester. Bekijk de 22 reconstructies van meesterwerken uit de gelijknamige tv-serie! Rondleiding door Gijs Brandt om 11.00 uur.


Kinderworkshops in het Atelier van de Meester: maak je eigen zelfportret! Van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. Vrije inloop.


Lezing door Jeroen Paulussen over zijn 'bedrieglijk echte' kunstwerken om 14.30 uur.


Andreas Goewie demonstreert hoe hij werkt als fijnschilder, van 10.00 tot 12.30 uur.


Demonstratie Marlies Jetses: van klei naar keramiek, 13.30 tot 17.00 uur.


Kinderschmink en grabbelton voor de kinderen. Hele dag.


Workshop door fotorealistisch tekenaar Martijn Versteeg van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 16.30 uur. Vrije inloop.

 

 

Extra voor bezoekers en nieuwe en bestaande abonnees van Artoteek Gorinchem!

 

Nieuwe abonnees krijgen een mooi welkomstgeschenk! Keuze uit diverse cadeaus. Of kies voor drie maanden gratis lenen.


Bestaande abonnees kunnen twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.


Bestaande abonnees krijgen een leuk cadeautje: een kleurboek voor volwassenen met 32 verschillende kleurplaten.


Elke bezoeker krijgt een lot en elke abonnee krijgt twee loten met kans op mooie prijzen. We verloten twee zeefdrukken van Ronald Boonacker in luxe geschenkverpakking en daarnaast het prachtige boek Het Geheim van de Meester. Trekking is dezelfde dag om 17.00 uur in de Artoteek.


Presentatie nieuwe kunstwerken van o.a. Peter Bastiaanssen, Ronald Boonacker en Shunyam. Deze kunnen direct geleend worden.

 

Wij zien u graag op zaterdag 9 november!

Fotowedstijd 'De boom in'

Banner nieuws

Bij de tentoonstelling Dromen van bomen organiseert het Gorcums Museum samen met het Huis van Inspiratie de fotowedstijd 'De boom in'. Maak je mooiste, gekste, raarste en vooral inspirerendste bomenfoto en stuur hem in vóór 1 juli 2019. Je foto komt te hangen in de boom in het museum en wie weet word je ook nog de winnaar!

 

-> Bekijk hier alle activiteiten bij deze tentoonstelling

 

IMG 2432 foto Rein van der Zee thumbExpositie
Bomen blijven intrigeren. Ze zijn niet alleen nuttig en mooi, maar ook de longen van onze planeet. Niet voor niets laten kunstenaars zich al eeuwen door hen inspireren. Het Gorcums Museum organiseert van 30 maart t/m 15 september 2019 de tentoonstelling Dromen van bomen, met een verrassende combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.

 

Wedstrijd
Het Huis van Inspiratie maakt meedoen een kunst! Kunst is niet alleen maar om naar te kijken in het museum, in iedereen schuilt stiekem een kunstenaar. Daarom daagt het Huis van Inspiratie samen met het Gorcums museum je uit om je creativiteit de vrije loop te laten: maak een of meerdere originele bomenfoto's en stuur deze in. Vertel er een verhaal mee, laat je visie op schoonheid zien, of verbaas de kijker. Niets is te gek, als het maar iets met bomen is!

 

Hoe werkt het?
Stuur vòòr 1 juli 2019 maximaal drie foto's digitaal (jpg-formaat) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De deskundige jury kiest er eentje uit om tussen de andere inzendingen in de boom in het Gorcums Museum te hangen. Bovendien nomineert de jury in totaal zes foto's voor de eindoverwinning. Vervolgens kunnen bezoekers aan het museum en/of de website hun stem uitbrengen op één van de genomineerde foto's. Voor de maker van de winnende foto ligt het prachtige fotoboek 'Ancient Trees - Portraits of Time' klaar.

 

 

Spelregels

 

Inzenden

 • Lever maximaal 3 foto’s in.
 • Uiteraard hebben de foto’s (in de meest ruime zins des woords) betrekking op het thema  'bomen'.
 • Lever de foto’s digitaal aan, in JPEG/JPG-formaat met een minimale resolutie van 300 dpi of minimaal 1,2 Mb (maximaal 20 Mb).
 • Als je wint krijgt je persoonlijk bericht.
 • Door mee te doen aan de fotowedstrijd verleen je aan het Gorcums Museum en het Huis van Inspiratie het gebruiksrecht van het beeld voor alle communicatiedoeleinden.
 • Als deelnemer vrijwaar je het Gorcums Museum en het Huis van Inspiratie voor claims van derden die pretenderen het auteursrecht te hebben en voor claims van geportretteerden.

 

Nominaties en winnende foto

 • Van iedere deelnemer selecteren we één foto, die we printen en ophangen in de boom in het Gorcums Museum. Ze gaan letterlijk 'De boom in'.
 • Een deskundige jury kiest  uit de ingezonden foto’s zes foto’s voor de eindoverwinning.
 • De genomineerde foto’s worden in de publieke ruimte tentoongesteld.
 • De genomineerde foto’s zullen we gelijktijdig met de expositie tonen op de website.
 • Bezoeker aan het Gorcums Museum en aan de website kunnen ten tijde van de expositie één stem uitbrengen op één van de genomineerde foto's .
 • De foto met de meeste publieksstemmen is de eindwinnaar van de wedstijd!  
 • Tijdens een feestelijke bijeenkomst maken we de gelukkige eindwinnaar bekend.

 

Prijzen

 • Voor de maker van de winnende foto ligt het prachtige fotoboek ‘Ancient Trees -Portraits of Time’ klaar.
 • De winnende foto bieden we ter publicatie aan bij de pers.

Boek Tien eeuwen Gorinchem

Banner_nieuws

Omslag Tien eeuwen Gorinchem v1Op 17 mei 2018 is het boek Tien eeuwen Gorinchem, geschiedenis van een Hollandse stad verschenen. In ruim 650 pagina's wordt hierin de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede beschreven, van de Martelaren van Gorcum tot burgemeester Van Rappard, 'de spraakmakendste burgemeester van Nederland'. Maar ook met voetballer Frank Wels, de Gorcumse kermis, Hendrik Hamel, stadsuitbreidingen, Gorcumse muziek, verenigingen en nog veel meer.

 

Het Gorcums Museum leverde uiteraard veel illustratiemateriaal voor het boek. Bovendien waren enkele van onze medewerkers onder de in totaal 25 auteurs die aan het boek hebben gewerkt. Al met al is het een boek dat op geen enkele Gorcumse boekenplank mag ontbreken! Het boek is verkrijgbaar bij de Gorcumse boekhandels en in onze museumwinkel.

 

-> Lees meer op de site van uitgeverij Matrijs

 

 

 

 

 

Aanwinst: Franse zwier in Gorcums Museum

Banner_nieuws

Hyacinthe Rigaud - Abraham van HoeySinds februari 2019 is het Gorcums Museum het enige Nederlandse museum met een schilderij van Hyacinthe Rigaud, de Franse portretschilder die onder andere koning Lodewijk XIV tot zijn klanten rekende. Het portret is voor het museum verworven door de Historische Vereniging Oud-Gorcum, die hierbij werd geholpen door de Vereniging Rembrandt, de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum en de gemeente Gorinchem.

 

-> Download de kleurplaat van Vereniging Rembrandt

 

De man op het portret is Abraham van Hoey (1684-1766), een prominent figuur uit de geschiedenis van Gorinchem. Tussen 1727 en 1747 verbleef hij in Parijs als ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Het portret is ook hier geschilderd, in 1736. Hyacinthe Rigaud (1659-1743), die het portret maakte, was toen al een zeventiger, maar nog steeds een van de belangrijkste portrettisten van de Franse beau-monde.

 

De nieuwe aanwinst van het Gorcums Museum werd op 11 februari 2019 onthuld door burgemeester Reinie Melissant, Paul Mulders (voorzitter Historische Vereniging Oud-Gorcum) en Marloes van Leersum (Vereniging Rembrandt).

 

Abraham van Hoey is vanwege de hoge politieke functies die hij heeft bekleed een van de meest prominente figuren uit de geschiedenis van Gorinchem. Daarom wilde het Gorcums Museum dit aantrekkelijke portret van hem natuurlijk graag verwerven. 'Omdat het bovendien gaat om een representatief werk van een kunstenaar van internationale betekenis die nog niet met een schilderij in de Collectie Nederland was vertegenwoordigd, is de aankoop van groter dan alleen regionaal belang,' volgens Vereniging Rembrandt.

 

In het Bulletin van Vereniging Rembrandt van voorjaar 2019 staat voor de kleintjes (maar misschien ook wel voor volwassenen?) een heuse kleurplaat van het schilderij van Rigaud. Pak je kleurpotloden of stiften en maak je eigen portret! Als je hem op tijd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mailt, komt jouw kunstwerk misschien deze zomer in hun Bulletin!

 

-> Lees meer op de site van Vereniging Rembrandt

 

 

 

 

Audiotour met Ronald Giphart

De smaak te pakken Audiotour

Een bezoek aan de expositie De smaak te pakken in het Gorcums Museum wordt vanaf nu nog leuker dankzij de audiotour met Ronald Giphart. De bekende schrijver én kookgek opende op 20 oktober 2018 de tentoonstelling, nu is hij ook uw gids in de expositie. Schuif aan tafel met Ronald Giphart en laat u dankzij de gratis app Izitravel op uw eigen mobiele telefoon rondleiden. In acht columns biedt hij een verfrissende en actuele kijk op een aantal werken uit de de tentoonstelling.

 

Audiotour folder thumbWat heeft een 17de eeuws visstilleven te maken met plastic soep? Is zoet wel zo braaf als we denken? En hoe Hollands is een broodje hagelslag? Schuif aan tafel met Ronald Giphart en laat u thuis of in het museum u acht columns vol doldwaze associaties en - soms venijnige - humor voorschotelen. Met deze tour wordt u een verfrissende en actuele kijk geboden op een aantal werken uit de de tentoonstelling De smaak te pakken in het Gorcums museum.

Download nu op uw eigen smartphone de gratis app van izi.TRAVEL en ontdek de tour bij het Gorcums Museum. De tour is ook te beluisteren op www.izi.travel.

 

-> Bekijk de tour op izitravel.nl

-> Bekijk de folder met uitleg