Cursussen

Cursussen

Banner KLU cursussen

In het museum worden regelmatig cursussen georganiseerd op het gebied van de kunstgeschiedenis of naar aanleiding van een van onze tentoonstellingen. Deze cursussen worden georganiseerd door onze partner KLU Cursussen.

 

-> Bekijk het actuele cursusprogramma op klu.nl

 

Wat doet KLU?
KLU Cursussen Kunstgeschiedenis verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Het programma is divers en de onderwerpen variëren van een kennismaking met de kunstgeschiedenis tot specifieke kunststromingen of cursussen die aansluiten bij actuele thema's en tentoonstellingen. De organisatie wordt sinds 2012 geleid door kunsthistorica Hanneke Lenders. De cursussen, lezingen en excursies worden verzorgd door Hanneke zelf en een aantal andere enthousiaste en ervaren docenten.

 

Wat kunt u verwachten van een cursus?
De cursussen zijn opgezet als lezingenreeksen. De docent vertelt zijn of haar verhaal aan de hand van afbeeldingen. Er is daarbij altijd voldoende ruimte voor vragen, opmerkingen en enige interactie. De cursussen hebben een vrijblijvend karakter, dat betekent dat er geen verplichte onderdelen of opdrachten zijn. U hoeft geen 'huiswerk' te maken om de cursus te kunnen volgen. Wel krijgt u van de docent altijd nog een handout om de behandelde stof nog eens na te lezen en bevelen we literatuur aan voor wie verder wil lezen. Doordat de cursussen laagdrempelig zijn, maar op niveau, is het aanbod van KLU aantrekkelijk voor iedereen die interesse heeft in kunst.

 

Cursus Landschap en kunstLandschap en kunst, vanaf 19 juni 2019

KLU sluit vanaf 19 juni 2019 aan bij de expositie Dromen van bomen met een korte cursus in drie delen over natuur en landschap in de kunst. Barry Heinrichs vertelt u in deze cursus alles over de betekenis van het landschap in de kunst van de Middeleeuwen tot de hedendaagse kunst. In de laatste bijeenkomst bezoekt u ook de tentoonstelling.  
De verbeelding van de tuin van het paradijs en de boom van Adam & Eva zijn vroege voorbeelden van het landschap dat een rol speelt in de kunst. In de loop van de eeuwen krijgt het een steeds prominentere plek. Eerst als een achtergrondtafereel, maar in de Gouden Eeuw werd het landschap een volledig zelfstandig gewaardeerd onderwerp, wanneer kunstenaars als van Ruysdael en Van Goyen er prachtige taferelen van schilderen.
In de Romantiek van bijvoorbeeld Caspar David Friedrich of B.C. Koekkoek werd het landschap zelfs een drager van het innerlijke of een symbool van oneindigheid. En wat te denken van het 'schuldig landschap' van bijvoorbeeld Armando (die het als toeschouwer van gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog zag). Bovendien gingen uiteindelijk kunstenaars ook aan de slag met het daadwerkelijke landschap zelf in de vorm van Land Art.
Data: 19 en 26 juni, 3 juli, 14.00-16.00 uur. Kosten € 60.

-> Meer informatie op klu.nl

 

Van KuijlCaravaggio, Utrecht en Europa, vanaf 27 maart 2019
Vanaf 1600 was Rome het centrum van de wereld. Volgens de verhalen had de schilder Caravaggio daar voor een revolutie gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, een sterk chiaroscuro, mysterieus licht en een ongekend drama. Maar zijn invloed reikte nog verder. Zo hangen er ook in het Gorcums Museum werken met invloeden van de Caravaggio, bijvoorbeeld van de Gorcumse meesters Jacob van der Ulft en Gerard van Kuyl.
In onze cursus zal docent Barry Heinrichs u thuis maken in het oevre van deze briljante meester en zijn vele volgelingen. Wat maakte hem zo bijzonder en uniek voor zijn tijd? Was hij een rebel of een devoot katholiek? En waarom hebben zoveel kunstenaars zich laten inspireren door zijn werk? Na afloop van de cursus weet u het allemaal.
Vier lessen van 27 maart t/m 17 april 2019, op woensdagmiddag 14.00-16.00 uur. Kosten € 75.

 -> Meer informatie op klu.nl