Hedendaagse kunst

Hedendaagse kunst

Banner_hedendaagse_kunst_StruyckenHet Gorcums Museum heeft een groot aantal werken van beeldend kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog in Gorinchem hebben gewoond en/of gewerkt. De verzameling geeft een beeld van de afzonderlijke kunstenaars met een band met Gorinchem, maar ook van verschillende stijlen en stromingen. De ruim 150 werken, waaronder schilderijen, beelden, foto's en tekeningen, kunt u in wisselende presentaties in het museum bekijken.

Concrete kunst

In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw was er in Gorinchem een kleine concentratie van kunstenaars die zich richtten op de concrete kunst, en met name de geometrisch-abstracte variant. Kunstenaars uit Gorinchem legden contacten met collega's die zich in de stad kwamen vestigen. Hun werk sloot aan bij ontwikkelingen in de internationale beeldende kunst: minimal art, het gebruik van natuurlijke materialen, de geometrie en het constructivisme.

 

Een opvallende verscheidenheid in stijlen

Ad_Dekkers_-_Relif_met_zwarte_driehoeken_kleinDe wereld als kunstpodium
Uit deze periode heeft het museum werk van Ad Dekkers, Jan van Munster, Marinus Boezem, Edwerdt Hilgemann, Will Ferwerda en Sjoerd Buisman, mensen die hun activiteiten niet tot Gorinchem beperkten, maar de hele wereld als hun kunstpodium zagen. In de jaren daarna werden de elementen van de stroming gekoesterd door kunstenaars als Ad de Keijzer, Arie Brinkman, Paul van de Vliet, Joke van Kerkwijk, Klein_plaatje_gedeukte_kubusPeter Struycken en Vera Galis, maar niet zonder die van een sterk persoonlijke invulling te voorzien.

Andere wegen

Natuurlijk waren er ook kunstenaars die andere wegen volgden en zich zelfstandig ontwikkelden. Gorinchem kent diverse schilders, beeldhouwers, fotografen, grafici en alle mogelijke tussenvormen. Er is een opvallende verscheidenheid in stijlen, thematiek en manier van uitdrukken: desondanks vormt ingetogenheid de rode draad. Tot deze kunstenaars waarvan het museum werk heeft, behoren onder andere Niklas Anderberg, Huibertje Kant, Anja Kok, Marja de Raadt, Olaf Stevens, Elly Veelenturf en Johannes van Vugt.