Het Atelier van de Meester

Banner nieuwsTijdens de expositie Het Geheim van de Meester, van 19 oktober 2019 t/m 16 februari 2020, heeft het Gorcums Museum 'Het Atelier van de Meester' ingericht, samen met de Cultuurcoaches van de gemeente Gorinchem en andere partijen in het culturele veld.

 

logo atelierDit atelier op de begane grond van het museum werd gedurende de expositie gebruikt als educatieruimte voor het onderwijs. Tevens zijn er workshops, lezingen en andere activiteiten voor iedereen gehouden. Met schildersezels, schilderijen, kwasten en allerlei andere attributen is het een heus atelier geworden, waar net als in het echt best een verfspatje op de vloer mocht komen. Lees hier alle activiteiten terug die in Het Atelier van de Meester hebben plaatsgevonden.

 

Educatie

Voor activiteiten voor scholen naar aanleiding van Het Geheim van de Meester, kunt u contact opnemen met onze educatiemedwerker Marita Verlaan, via 0183-632821 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vanaf donderdag 7 november 2019 - Seniorenatelier 
Het Seniorenatelier dat deze zomer van start ging, en waarin Gorcumse ouderen hun creatief talent ontdekken, komt nu ook naar de Binnenstad! Zin om creatief bezig te zijn? Het eerste lesblok, dat begint op 7 november, staat speciaal in het teken van de expositie Bedrieglijk Echt in het Gorcums Museum. Tijdens het Seniorenatelier wordt gewerkt met diverse materialen zoals papier, potlood, verf, houtskool, glas, hout, speksteen, kunststof en klei. Kosten bedragen € 30,- voor 6 lessen op donderdagochtend 10.00-12.00 uur, van 7 november t/m 12 december in het Atelier van de Meester, op de begane grond van het Gorcums Museum. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Zaterdag 9 november 2019 - Open dag Gorcums Museum en Artoteek

Op de Open Dag zijn er diverse activiteiten. Onder andere is er een workshop voor kinderen. Binnenkort leest u hier meer over.

 

Zondag 10 november 2019 - Ruben van ‘Project Rembrandt’ vertelt
Tijdens Culturele Zondag vertelt Ruben Lopulalan zijn verhaal over zijn succesvolle deelname aan de tv-serie 'Project Rembrandt' en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook is er die dag een kleine tentoonstelling van zijn werk gemaakt tijdens de uitzendingen. Ruben is aanwezig 14.00-17.00 uur.

 

Donderdag 14 november 2019 - Kennismakingsles Jeugdatelier
Het hele jaar door verzorgt Marleen van Zwienen creatieve lessen in het jeugdatelier, op maandag- of donderdagmiddag. Iedereen van 8 tot 18 jaar kan zijn of haar creativiteit kwijt met tekenen, schilderen, maar ook boetseren, glas, hout of textiel bewerken en vele andere technieken.
Kom op 14 november gratis kennismaken met het Jeugdatelier in het Atelier van de Meester, van 15.30-17.30 uur.

 

Vrijdag 15 november 2019 - Zing mee met... Zangwerkplaats Gorinchem
Van 15.00 - 16.00 uur een uurtje ongedwongen zingen in de stijl van de zangwerkplaats onder leiding van Helga Buitelaar.Bij de zangwerkplaats is iedereen welkom of je nu kan zingen of niet. Alle leeftijden en zangniveaus zingen samen, er zit voor iedereen iets bij. Je begeleidt jezelf soms op instrumentjes en zingt allerlei stijlen en vormen. Zingen maakt vrolijk, je leert er andere mensen mee kennen, het is goed voor je en het is beregezellig! Kom meedoen!
In het Atelier van de Meester, vanaf 8 jaar, gratis toegang.

 

Cursus 'Schilder jezelf als Meesterwerk'

Reeks 1: 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december 2019, 19.00 - 22.00 uur (volgeboekt)

Reeks 2: 30 november, 7 en 14 december 2019 en 11 en 18 januari 2020, 10.30 - 13.30 uur (volgeboekt)


Rutger van Bruggen geeft een cursus waarin je in vijf lessen van drie uur een zelfportret schildert in de stijl van de oude meesters. Hiervoor maken we eerst foto's van deelnemers (enigszins gekostumeerd) voor een greenscreen en veranderen we de achtergrond in dat van een klassiek schilderij. De foto's worden in zwart wit op canvas geprint omdat leren tekenen een proces is van jaren. Doordat tekenvaardigheid geen vereiste is, kunnen zelfs mensen zonder ervaring moeiteloos meedoen. De nadruk ligt op het op speelse en ontspannen wijze leren hanteren van olieverf en het mengen van tonen en kleuren die nodig zijn voor het schilderen van portretten met pigmenten die vergelijkbaar zijn met die van de oude meesters, zonder te worden overdonderd! Vijf lessen, 19.00 - 22.00 uur in het Atelier van de Meester in het Gorcums Museum. Kosten € 25, aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: beide cursussen zijn volgeboekt.

 

Cursus 'In de stijl van de meester'

Reeks 1: 21 november 2019 t/m 16 januari 2020 (volgeboekt)

Reeks 2: 23 en 30 januari, 6, 13 en 20 februari en 5 maart 2020 (volgeboekt)

In deze cursus onderzoeken we de verschillende schilderstijlen van kunstwerken in de tentoonstelling Het Geheim van de Meester. Niet de techniek, maar de stijlkenmerken worden bestudeerd, besproken en uitgeprobeerd. Als cursist maak je een eigen werk in de schilderstijl van bijvoorbeeld Karel Appel, Vincent van Gogh, Jan Schoonhoven, of van een andere kunstenaar, die je zelf kiest uit de tentoonstelling. We schilderen de tentoongestelde schilderijen niet na, maar deze dienen als inspiratiebron voor het vinden van een eigen stijl.
Een praktische schildercursus met een vleugje kunsthistorie. Docent: Ineke Hagen, eerstegraads bevoegdheid docent beeldende vorming en kunsthistoricus. De cursus is op donderdagmiddagen van 14.00 - 16.30 uur, in zes lessen op
21 en 28 november 2019, 5 en 12 december 2019, 9 en 16 januari 2020. Kosten € 50, inclusief materiaal en koffie en thee. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: beide cursussen zijn volgeboekt.

 

Zondag 8 december 2019 - Workshop 'Maak je eigen olieverf'
Tijdens de Culturele Route is er in het museum de hele middag een doorlopende demonstratie door Rutger van Bruggen. Je kunt ook zelf meedoen door je eigen olieverf met pigmentpoeder en lijnolie te maken. Na een korte introductie ga je aan de slag. Hiervoor maak je eerst een pasta van de olie en het pigment op een glasplaat met behulp van een paletmes. Hierna wrijf je de pasta tot verf en kun je er daadwerkelijk mee schilderen. Er is gekozen voor inerte, veilige pigmenten die vergelijkbaarzijn met kleuren die schilders van weleer voor portretten gebruikten. Eventueel richten we een tafel in waar je na het maken van de verf zelf met je eigen kleuren kan schilderen.

 

Vrijdag 20 december 2019 - Zing mee met... Zangwerkplaats Gorinchem
Van 15.00 - 16.00 uur een uurtje ongedwongen zingen in de stijl van de zangwerkplaats onder leiding van Helga Buitelaar.Bij de zangwerkplaats is iedereen welkom of je nu kan zingen of niet. Alle leeftijden en zangniveaus zingen samen, er zit voor iedereen iets bij. Je begeleidt jezelf soms op instrumentjes en zingt allerlei stijlen en vormen. Deze keer met kerstcanons, kerstwereldmuziek, circle songs en nog veel meer. Zingen maakt vrolijk, je leert er andere mensen mee kennen, het is goed voor je en het is beregezellig, dus kom meedoen!
In het Atelier van de Meester, vanaf 8 jaar, gratis toegang.

 

Zaterdag 4 januari 2020 - Kinderworkshop 'Meesterwerk maken'

Kom op van 10.30-12.30 je eigen meesterwerk maken in het Atelier van de Meester in het Gorcums Museum. Deze activiteit wordt georganiseerd door het Gorcums Museum in samenwerking met de LimonadeBrigade en is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Een kunstenaar die heel goed is in zijn of haar vak wordt ook wel een ‘Meester’ genoemd. Een heel goed gelukt kunstwerk ook wel een ‘Meesterwerk’. Maar hoe doe je dat? Een meesterwerk maken? Een kunstenaar werkt in zijn of haar werkplaats, het atelier. Dáár worden de kunstwerken gemaakt, soms met een beetje geknoei.
Wordt deze ochtend zelf een ‘Meester’ en ga met al je creativiteit aan de slag in het atelier. Natuurlijk krijg je eerst nog een echte kinderrondleiding langs enkele meesterwerken in het museum. Vantevoren aanmelden is niet nodig.

 

 

Minicursus tekenen11, 18, 25 januari en 1 februari 2020 - Tekenworkshops in het Gorcums Museum
Wil je eens echt goed leren tekenen? Leer het dan van de echte meesters! De komende maand houdt het Gorcums Museum vier keer een tekenworkshop op zaal. Door goed te kijken naar de meesterwerken aan de muur en ze na te tekenen, leer je in korte tijd ontzettend veel.

Samen met tekendocente Marita Verlaan bekijk je een aantal schilderijen in de zalen van het museum, en leer je waar je op kunt letten. Deze workshop is eenvoudig, leuk én geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij deze workshops an een uur ontvang je gratis een schetsboekje en een potlood. Je kunt natuurlijk achteraf vaker naar het museum komen om nog meer te tekenen!

De workshop vindt vier keer plaats, op de zaterdagen 11, 18, 25 januari en 1 februari, van 11.00 tot 12.00 uur. De kosten zijn vijf euro plus entree tot het museum, aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Zondag 12 januari 2020 - Workshop 'Van realistisch naar abstract'
Tijdens de Culturele Zondag volg je in deze workshop geleid door Janneke van der Knaap de voetsporen van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan. Mondriaan is niet zomaar ineens abstract gaan schilderen. Je kent hem waarschijnlijk veel beter van zijn bekende rode, blauwe en gele vlakken. Voordat hij tot abstractie kon komen, schilderde hij eerst naar de waarheid, ofwel realistisch. Mondriaan heeft daar een hele bijzonder ontwikkeling in doorgemaakt. Wij gaan in deze workshop de drie stappen uit zijn werk, realistisch, tussenvorm en abstract met een eigen gekozen onderwerp naschilderen. Tijd: 14.00 - 16.30 uur. Voor alle leeftijden.

 

 

15 januari t/m 5 februari 2020 - Kunst & Kopie: citeren, imiteren en kopiëren

Cursus kopieMusea zijn steeds makkelijker met beeldrecht. Zet Velazquez’ Las Meninas gerust op een keukenschort en Vermeers Melkmeisje op een koffiemok. Maar wat te doen met gekopieerde kunst die voor echte kunst door moet gaan? Denk aan het werk van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Bovendien was er in het verleden juist geen grotere eer voor je meester dan hem eens goed te imiteren, te citeren of te kopiëren. En datzelfde gebeurt nog steeds in bijvoorbeeld een programma als Het geheim van de meester.
In deze cursus zien we o.a. ‘Botticelli-angels’, werk van de ‘firma Bruegel’, Caravaggio (het origineel) en de Utrechtse Caravaggisten (de kopieën?) en fotograaf Erwin Olaf die hen op zijn beurt weer ‘citeert’.  Aan het eind van de cursus weet u in ieder geval 'kunst' van 'kopie' te onderscheiden. Of toch niet?
Datum: woensdag 15 januari, 29 januari, 5 februari
Docent: Barry Heinrichs
Kosten: € 60

-> Inschrijven op klu.nl

 

 

Vrijdag 24 januari 2020 - Zing mee met... Zangwerkplaats Gorinchem
Van 15.00 - 16.00 uur een uurtje ongedwongen zingen in de stijl van de zangwerkplaats onder leiding van Helga Buitelaar.Bij de zangwerkplaats is iedereen welkom of je nu kan zingen of niet. Alle leeftijden en zangniveaus zingen samen, er zit voor iedereen iets bij. Je begeleidt jezelf soms op instrumentjes en zingt allerlei stijlen en vormen. Zingen maakt vrolijk, je leert er andere mensen mee kennen, het is goed voor je en het is beregezellig! Kom meedoen!
In het Atelier van de Meester, vanaf 8 jaar, gratis toegang.

 Meisje met de parel Karin Mollemans

 

Zondag 9 februari 2020 - Fotoshoot als 'kunsticoon'
Tijdens de Culturele Route is er in het museum de hele middag een fotoshoot 'Kruip in de huid van een kunsticoon' door Karin Mollemans, mode- en interieurstylist, visagist en fotograaf. Karin maakt een portretfoto van jou (of je vrouw, man, dochter zoon, vriend, geliefde) in de stijl van een van de werken uit de expositie Het Geheim van de Meester. U kunt haar aan het werk zien van 13.30 - 17.00 uur. Kosten: € 5,- per persoon, inclusief print. Betalen aan de balie. Graag vantevoren aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Vrijdag 14 februari 2020 - Zing mee met... Zangwerkplaats Gorinchem
Van 15.00 - 16.00 uur een uurtje ongedwongen zingen in de stijl van de zangwerkplaats onder leiding van Helga Buitelaar.Bij de zangwerkplaats is iedereen welkom of je nu kan zingen of niet. Alle leeftijden en zangniveaus zingen samen, er zit voor iedereen iets bij. Je begeleidt jezelf soms op instrumentjes en zingt allerlei stijlen en vormen. Zingen maakt vrolijk, je leert er andere mensen mee kennen, het is goed voor je en het is beregezellig! Kom meedoen!
In het Atelier van de Meester, vanaf 8 jaar, gratis toegang.