Het Atelier van de Meester

Banner nieuwsNaar aanleiding van de expositie Het Geheim van de Meester, die op 19 oktober 2019 is geopend, heeft het Gorcums Museum 'Het Atelier van de Meester' ingericht, samen met de Cultuurcoaches van de gemeente Gorinchem en andere partijen in het culturele veld.

 

logo atelierDit atelier op de begane grond van het museum wordt gedurende de expositie gebruikt als educatieruimte voor het onderwijs. Tevens worden er workshops, lezingen en andere activiteiten voor iedereen gehouden. Met schildersezels, schilderijen, kwasten en allerlei andere attributen is het een heus atelier geworden, waar net als in het echt best een verfspatje op de vloer mag komen.

 

Educatie

Voor activiteiten voor scholen naar aanleiding van Het Geheim van de Meester, kunt u contact opnemen met onze educatiemedwerker Marita Verlaan, via 0183-632821 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vrijdag 20 december 2019 - Zing mee met... Zangwerkplaats Gorinchem
Van 15.00 - 16.00 uur een uurtje ongedwongen zingen in de stijl van de zangwerkplaats onder leiding van Helga Buitelaar.Bij de zangwerkplaats is iedereen welkom of je nu kan zingen of niet. Alle leeftijden en zangniveaus zingen samen, er zit voor iedereen iets bij. Je begeleidt jezelf soms op instrumentjes en zingt allerlei stijlen en vormen. Zingen maakt vrolijk, je leert er andere mensen mee kennen, het is goed voor je en het is beregezellig! Kom meedoen!
In het Atelier van de Meester, vanaf 8 jaar, gratis toegang.

 

 

Zaterdag 4 januari 2020 - Kinderworkshop 'Maak een Meesterwerk'

Peutercafe kunstenaar PixabayKom van 10.30-12.30 je eigen meesterwerk maken in het Atelier van de Meester in het Gorcums Museum. Deze activiteit wordt georganiseerd door het Gorcums Museum in samenwerking met de LimonadeBrigade en is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Een kunstenaar die heel goed is in zijn of haar vak wordt ook wel een ‘Meester’ genoemd. Een heel goed gelukt kunstwerk ook wel een ‘Meesterwerk’. Maar hoe doe je dat? Een meesterwerk maken? Een kunstenaar werkt in zijn of haar werkplaats, het atelier. Dáár worden de kunstwerken gemaakt, soms met een beetje geknoei.
Wordt deze ochtend zelf een ‘Meester’ en ga met al je creativiteit aan de slag in het atelier. Natuurlijk krijg je eerst nog een echte kinderrondleiding langs enkele meesterwerken in het museum. Vantevoren aanmelden is niet nodig.

 

 

Woensdag 8 januari 2020 - Peutercafé 'Ik ben een kunstenaar'
Tijdens het peutercafé worden de peutertjes voorgelezen uit het boek 'Ik ben een kunstenaar' van Marta Altés. Daarna worden zij de kunstenaar en maken ze hun eigen meesterwerk in het Atelier van de Meester. Tijd en locatie: 10.00 - 12.00 uur, leeftijd: 2 - 4 jaar + ouders. Organisatie: Gorcums Museum in samenwerking met De LimonadeBrigade.

 

 

Vanaf 9 januari 2020 - Seniorenatelier
Ook zin om creatief bezig te zijn? Het Seniorenatelier Gorinchem gaat in januari een nieuw jaar in met nieuwe lessen, op twee locaties. U werkt met diverse materialen zoals potlood, verf, houtskool, glas, hout, speksteen, kunststof en klei.
Sinds november is het Seniorenatelier, onder leiding van Marleen van Zwienen, ook op donderdagochtend, in het Atelier van de Meester. Het eerste lesblok van 2020 gaat daar van start op donderdag 9 januari en duurt t/m 13 februari. Ook op de andere locatie, het gebouw van Yulius aan de Wijnkoperstraat is nog plaats, daar start de groep op maandagochtend 6 januari.
In totaal zijn er in het jaar zes blokken van vijf lessen. De kosten bedragen € 75 voor 6 lessen. Aanmelden via 06-55962895 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Minicursus tekenen11, 18, 25 januari en 1 februari 2020 - Mini-tekencursus in het Gorcums Museum
Wil je eens echt goed leren tekenen? Leer het dan van de echte meesters! De komende maand houdt het Gorcums Museum vier keer een mini-tekencursus op zaal. Door goed te kijken naar de meesterwerken aan de muur en ze na te tekenen, leer je in korte tijd ontzettend veel.

Samen met tekendocente Marita Verlaan bekijk je een aantal schilderijen in de zalen van het museum, en leer je waar je op kunt letten. Deze minicursus is eenvoudig, leuk én geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij deze mini-cursus van een uur ontvang je gratis een schetsboekje en een potlood. Je kunt natuurlijk achteraf vaker naar het museum komen om nog meer te tekenen!

De mini-tekencursus vindt vier keer plaats, op de zaterdagen 11, 18, 25 januari en 1 februari, van 11.00 tot 12.00 uur. De kosten zijn vijf euro plus entree tot het museum, aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Zondag 12 januari 2020 - Workshop 'Van realistisch naar abstract'
Tijdens de Culturele Zondag volg je in deze workshop geleid door Janneke van der Knaap de voetsporen van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan. Mondriaan is niet zomaar in eens abstract gaan schilderen. Je kent hem waarschijnlijk veel beter van zijn bekende rode, blauwe en gele vlakken. Voordat hij tot abstracte kon komen schilderde hij eerst naar de waarheid dat noem je realistisch. Mondriaan heeft daar een hele bijzonder ontwikkeling in door gemaakt. Wij gaan in deze workshop drie stappen uit zijn werk, realistisch, tussenvorm en abstract met een eigen gekozen onderwerp naschilderen. Tijd: 14.00 - 16.30 uur. Voor alle leeftijden.

 

 

15 januari t/m 5 februari 2020 - Kunst & Kopie: citeren, imiteren en kopiëren
Cursus kopieMusea zijn steeds makkelijker met beeldrecht. Zet Las Meninas van Velazquez gerust op een keukenschort en Vermeers Melkmeisje op een koffiemok. Maar wat te doen met gekopieerde kunst die voor echte kunst door moet gaan? Denk aan het werk van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Bovendien was er in het verleden juist geen grotere eer voor je meester dan hem eens goed te imiteren, te citeren of te kopiëren. En datzelfde gebeurt nog steeds in bijvoorbeeld een programma als Het geheim van de meester.
In deze cursus zien we o.a. ‘Botticelli-angels’, werk van de ‘firma Bruegel’, Caravaggio (het origineel) en de Utrechtse Caravaggisten (de kopieën?) en fotograaf Erwin Olaf die hen op zijn beurt weer ‘citeert’.  Aan het eind van de cursus weet u in ieder geval 'kunst' van 'kopie' te onderscheiden. Of toch niet?
Datum: woensdag 15 januari, 29 januari, 5 februari
Docent: Barry Heinrichs
Kosten: € 60

-> Inschrijven op klu.nl

 

 

Al lopend en volgeboekt:

 

Cursus 'Schilder jezelf als Meesterwerk'

Reeks 1: 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december 2019, 19.00 - 22.00 uur (volgeboekt)

Reeks 2: 30 november, 7 en 14 december 2019 en 11 en 18 januari 2020, 10.30 - 13.30 uur (volgeboekt)

Rutger van Bruggen geeft een cursus waarin je in vijf lessen van drie uur een zelfportret schildert in de stijl van de oude meesters. Hiervoor maken we eerst foto's van deelnemers (enigszins gekostumeerd) voor een greenscreen en veranderen we de achtergrond in dat van een klassiek schilderij. De foto's worden in zwart wit op canvas geprint omdat leren tekenen een proces is van jaren. Doordat tekenvaardigheid geen vereiste is, kunnen zelfs mensen zonder ervaring moeiteloos meedoen. De nadruk ligt op het op speelse en ontspannen wijze leren hanteren van olieverf en het mengen van tonen en kleuren die nodig zijn voor het schilderen van portretten met pigmenten die vergelijkbaar zijn met die van de oude meesters, zonder te worden overdonderd! Vijf lessen,  in het Atelier van de Meester in het Gorcums Museum. Kosten € 25, aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: beide cursussen zijn volgeboekt.

 

 

Cursus 'In de stijl van de meester'

Reeks 1: 21 november 2019 t/m 16 januari 2020 (volgeboekt)

Reeks 2: 23 en 30 januari, 6, 13 en 20 februari en 5 maart 2020 (volgeboekt)

In deze cursus onderzoeken we de verschillende schilderstijlen van kunstwerken in de tentoonstelling Het Geheim van de Meester. Niet de techniek, maar de stijlkenmerken worden bestudeerd, besproken en uitgeprobeerd. Als cursist maak je een eigen werk in de schilderstijl van bijvoorbeeld Karel Appel, Vincent van Gogh, Jan Schoonhoven, of van een andere kunstenaar, die je zelf kiest uit de tentoonstelling. We schilderen de tentoongestelde schilderijen niet na, maar deze dienen als inspiratiebron voor het vinden van een eigen stijl.
Een praktische schildercursus met een vleugje kunsthistorie. Docent: Ineke Hagen, eerstegraads bevoegdheid docent beeldende vorming en kunsthistoricus. De cursus is op donderdagmiddagen van 14.00 - 16.30 uur, in zes lessen op
Kosten € 50, inclusief materiaal en koffie en thee. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op: beide cursussen zijn volgeboekt.