Geweest

Vrijmetselaars: een geheim ontsluierd

Vrijmetselaars banner 2Een herenclubje met vreemde pakken, of een wereldwijde geheime organisatie? Wat is de vrijmetselarij precies, en wat gebeurt er achter die gesloten deuren? Het Gorcums Museum laat het zien in de tentoonstelling Vrijmetselaars: een geheim ontsluierd, van 24 oktober 2015 t/m 13 maart 2016. Ontdek de symbolen, wie er zoal lid waren en wat het doel is van deze broederschap die wereldwijd 6 miljoen leden telt. Minder mysterieus dan je misschien dacht! Aanleiding is het tweehonderdjarig bestaan van de loge Orde en Vlijt in Gorinchem.

-> Bekijk de video van TV Rijnmond

-> Bekijk de preview van film van Studio Ziezo

-> Beluister het radio-interview

Kathedralenbouwers
Als bezoeker aan de tentoonstelling word je zelf ook een beetje 'ingewijd' in dit genootschap dat teruggaat op de kathedralenbouwers van de Middeleeuwen. Wat het belangrijkste is: een vrijmetselaar probeert een beter mens te worden, een bruikbare bouwsteen voor de maatschappij te zijn. Met passer en winkelhaak neemt hij zichzelf de maat en maakt een bouwplan voor zijn eigen leven.

Als bezoeker word je ook een beetje ingewijd...

Vrijmetselaars klein plaatje

Bugs Bunny
Mozart en Goethe waren lid. Ook George Washington, astronaut Buzz Aldrin en zelfs Mel Blanc, de stem van Bugs Bunny, waren vrijmetselaar. En Multatuli trad toe in de loge in Gorinchem! Vogels van diverse pluimage, want ook dat is de vrijmetselarij: respect voor elkaars overtuiging. Er zijn geen vaststaande dogma's en voorschriften. Luister naar de verhalen van bekende en onbekende vrijmetselaars over wat het lidmaatschap voor hen betekent. Dit wordt verder geschetst aan de hand van kledingstukken, zangbundels, rituele voorwerpen, video, muziek en nog veel meer.

Vooroordelen
Geheimzinnig? Dat valt ook wel mee. Elk 'vrij man van goede naam' kan lid worden. Anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten blijven de vrijmetselaars in Europa liever buiten de publiciteit. Misschien niet vreemd: er hebben altijd veel vooroordelen over hen geheerst, ze werden zelfs beschuldigd van duivelsaanbidding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vrijmetselarij actief bestreden; de loge in Gorinchem raakte toen al zijn bezittingen kwijt. Ook dit aspect wordt in de tentoonstelling belicht.

Kunst
Ook kunstenaars waren lid van de vrijmetselarij. Jugendstil-ontwerper Alphonse Mucha bijvoorbeeld, van wie originele posters in de expositie te zien zijn. Ook Nederlandse vrijmetselaars-kunstenaars als Ad Dekkers, Dick van der Poel, Erwin Verheyen en Piet van der Maaden zijn vertegenwoordigd, en glas vervaardigd in opdracht van P.M. Cochius, directeur van de Leerdamse Glasfabriek.

Activiteiten

• Rondleidingen door de tentoonstelling, verzorgd door leden van de loge Orde en Vlijt, op 21 november om 12.00 en 15.00 uur; en om 14.00 uur op 4,11, 22 november; 2, 12, 16 december; 9, 23, 31 januari; 3 februari en 12 maart.
  • Lezing, verzorgd door leden van de vrijmetselarij: Gerard Poptie - "200 jaar met beide benen op de geblokte vloer", 14 november om 14.00. Gratis voor bezoekers van het museum.
  • Publieksdag Loge Orde en Vlijt, Molenstraat 75 in Gorinchem, op 21 november. Het logegebouw op Molenstraat 75 is dan geopend voor publiek tussen 12:30 en 17:00 uur. Aangeraden wordt om de tentoonstelling in het museum eerst te bezoeken.
  • Stadswandeling langs sporen van middeleeuws bouwen in Gorinchem, met historicus Bert Stamkot. 21 november, 13.00 uur, gratis.
  • Lezing 'Prins Frederik, Grootmeester Nationaal van de Nederlandse Vrijmetselarij 1816-1881' door Anton van de Sande, emeritus bijzonder hoogleraar Vrijmetselarij op 13 december om 13.30 uur. Kosten € 2,50.
  • Lezing, verzorgd door leden van de vrijmetselarij: Rien Heijdanus - "De maatschappelijke relevantie van vrijmetselarij als een eigentijds perspectief voor zoekers van zin en zingeving", 19 december 14.00 uur. Gratis voor bezoekers van het museum.
  • Cursus 'Vrijmetselarij: Kunst, architectuur en muziek en symbolen' verzorgd door KLU Cursussen Kunstgeschiedenis op 6, 13, 20 en 27 januari van 14.00 tot 16.00 uur. In deze cursus wordt aandacht besteed aan de geheimzinnige broederschap die streeft naar geestelijke en morele verheffing. Verschillende sprekers zullen verschillende kanten van de vrijmetselarij belichten, waaronder Mat Herben die een introductie geeft en Maarten Zweers die op de muziek in zal gaan. Voor meer informatie, kosten en aanmelden, zie klu.nl.
  • Lezing, verzorgd door leden van de vrijmetselarij: Hein van der Vleuten - "Europese vrijmetselarij door de eeuwen heen", 17 januari 14.00 uur. Gratis voor bezoekers van het museum.
  • Lezing, verzorgd door leden van de vrijmetselarij: Rinus van Warven - "Het geheim van het Verloren Woord", 30 januari 14.00 uur. Gratis voor bezoekers van het museum.
  • Lezing, verzorgd door leden van de vrijmetselarij: Gerrit van de Merwe - "Twee geloven op een kussen, slaapt daar echt de duivel tussen?", 13 februari 14.00 uur. Gratis voor bezoekers van het museum.
  • Publieksdag Loge Orde en Vlijt, Molenstraat 75 in Gorinchem, op 13 februari. Het logegebouw op Molenstraat 75 is dan geopend voor publiek tussen 12:30 en 17:00 uur. Aangeraden wordt om de tentoonstelling in het museum eerst te bezoeken.