Geweest

Van stoelen bezeten

Van stoelen bezeten - BannerDe stoel is misschien wel het meest uitdagende ontwerpobject aller tijden. Voor het Gorcums Museum heeft designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samengesteld van meer dan 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar. Van stoelen bezeten, een tentoonstelling met stoelen van topontwerpers uit collecties in binnen- en buitenland, is te zien in het Gorcums Museum van 22 november 2014 t/m 29 maart 2015, en verlengd t/m 12 april 2015!

-> Bekijk de video van EO Blauw bloed

-> Bekijk de video van RTV Rijnmond

-> Bekijk de preview van de video in de tentoonstelling

Van zitmeubel naar designobject
Designexpert Frans Leidelmeijer, onder andere bekend van het TV-programma Tussen Kunst & Kitsch, heeft voor Van stoelen bezeten een persoonlijke keuze gemaakt. Daarbij wist hij bruiklenen te verwerven van galeries en musea in onder meer Parijs, Wenen, Stockholm, Kopenhagen en Gent. De expositie laat zien hoe de stoel - waarin ambacht, architectuur, design en kunst bij elkaar komen - zich ontwikkelde  van zitmeubel tot een designobject. Daarbij werd voortdurend gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en materialen. De expositie wordt geopend door niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses  Margarita de Bourbon de Parme, zelf ook deskundig op het gebied van interieurontwerp.

Van zitmeubel tot designobject...

Van stoelen bezeten - Klein

Berlage en Rietveld
Rond 1900 was stoelontwerp nog voornamelijk het domein van architecten, zoals Berlage. Gerrit Rietveld, beroemd van zijn rood-blauwe latjesstoel uit 1918, ging door op diens zakelijke stijl. In 1942 creëerde hij een stoel die geheel is vervaardigd uit aluminium, een topstuk in de expositie uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Technisch vernuft kwam eveneens te pas bij de ontwikkeling -  in de jaren twintig - van de achterpootloze metalen buisstoelen; een ontwerp van Mart Stam.  De Hongaarse Bauhaus-architect Marcel Breuer werkte dat principe verder uit en maakte gebruik van het vakmanschap van lassers uit de vliegtuigindustrie. Op de expositie zijn verschillende voorbeelden te zien.

Van elegant tot bizar
En zo neemt het Gorcums Museum u mee op een ontdekkingsreis langs elegante en stijlvolle, maar soms ook decadente en bizarre stoelontwerpen. De knaloranje Ball Chair van Eero Aarino uit 1963 omsluit de ‘gezetene’ als een cocon, waarin je heerlijk kunt wegdromen. Ronduit spectaculair zijn de stoelen van Ron Arad, die met zijn ‘Oh-Void’ een hypermoderne versie van de aloude schommelstoel ontwierp in acryl.  Van een bijzondere schoonheid  is ‘Miss Blanche’ uit 1989 van de Japanse ontwerper Shiro Kuramata, met een sprankelende combinatie van  rode roosjes, gevangen in helder acrylaat.  Een klasse apart vormt de ‘bone chair’ van Joris Laarman uit 2006. Met behulp van software uit de auto-industrie ontwikkelde hij een stoel die zijn vorm ontleent aan het groeipatroon van botten.

Klinkende namen
Enkele andere klinkende namen op de expositie: Alvar Aalto, Ludwig Mies van der Rohe , Jean Prouvé, Charlotte Perriand, Frank Lloyd Wright, Poul Kjaerholm en Fin Juhl.  De oudste stoel op de tentoonstelling is van de Zweed Gustaf Fjaestad en dateert van 1894; het jongste meubel is de stoel Endless van Dirk van der Kooij uit 2012 , die met behulp van een 3D robot is ontstaan. Zo biedt de expositie zowel bekende als nog niet eerder in Nederland getoonde stoelen, waardoor zowel de kenner als de liefhebber aan zijn trekken komt.

Tijdens de tentoonstelling vinden verschillende activiteiten plaats:

• Artoteek Gorinchem: Grafiek van Klaas Gubbels. Vanaf 22 november, www.artoteekgorinchem.nl
  • Gorcum van stoelen bezeten - Het museum vroeg Gorcumers naar hun ‘stoelenverhaal’. De verrassende resultaten daarvan zijn te zien naast de artoteek en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem.
  • Cursus Dutch Design - Cursus over Nederlands Design van de 20e eeuw in samenwerking met KLU, woensdagen 7, 14, 21, 28 januari 14.00-16.00 uur, met gastles door Frans Leidelmeijer. Prijs € 75,- Aanmelden via: www.klu.nl of contact via 020-2301183 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Gastconservator Frans Leidelmeijer verzorgt op 11 januari 2015 om 13.00 uur een voordracht met rondleiding. Kosten: € 5,- p.p.
  • Rondleidingen door de conservator van het museum worden verzorgd tijdens de Open Dag op zaterdag 29 november om 11.00 en 13.00 uur en tijdens de Culturele Route, op tweede zondag van de maand om 14.30 uur (maar niet op 8 maart). Gratis en aanmelden niet nodig.
  • Op zondag 8 februari om 14.00 u, tijdens de Culturele Route en voorafgaand aan de gratis rondleiding, speelt Toneelgroep Grand Cru de leesvoorstelling 'Stoelen', met een knipoog naar het gelijknamige toneelstuk van Ionesco, met absurdistische teksten in een absurdistische  setting. Plaats: auditorium van het museum, gratis, aanmelden niet nodig.
  • Stoelenworkshop voor kinderen (6 -12 jaar) op zaterdag 3 januari en woensdag 11 februari van 13.30-15.00 uur. Kinderen maken een 3D schilderij op doek. Kosten: € 2,50 Aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Gastconservator Frans Leidelmeijer verzorgt op 8 maart 2015 om 13.00 uur een voordracht met rondleiding. Kosten: € 5,- p.p.
  • Op zondag 22 maart om 14.00 u speelt Toneelgroep Grand Cru de leesvoorstelling 'Stoelen', met een knipoog naar het gelijknamige toneelstuk van Ionesco, met absurdistische teksten in een absurdistische  setting. Plaats: auditorium van het museum, gratis voor bezoekers, aanmelden niet nodig.
  • Gastconservator Frans Leidelmeijer verzorgt op 12 april 2015 om 13.30 uur een voordracht met rondleiding. Kosten: € 5,- p.p. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..