Geweest

Het Beleg van Gorinchem

Het Beleg van Gorinchem - BannerDit jaar viert Nederland 200 jaar Koninkrijk, maar ook precies tweehonderd jaar geleden werd Gorinchem fel belegerd en gebombardeerd. In de expositie Het Beleg van Gorinchem 1813-1814 neemt het Gorcums Museum je van 12 juli t/m 9 november 2014 mee naar deze bange tijd. Napoleon zelf noemde de stad 'De sleutel van Holland', maar wat betekent het om vestingstad in oorlogstijd te zijn? Beleef het Beleg!

Drie maanden belegerd
Eerder dit jaar was het Beleg van Gorinchem al dagelijks op Facebook te volgen, nu is er de tentoonstelling. In de winter van 1813 op 1814 werden de legers van Napoleon teruggedreven door zijn vijanden, de Geallieerden. Gorinchem was voor de Fransen een belangrijk strategisch punt. Daarom belegerden de Pruisen, Kozakken en Nederlandse troepen de stad drie maanden lang. Uiteindelijk onderging de stad meermalen verschrikkelijke bombardementen. Het Beleg van Gorinchem was misschien wel de meest ingrijpende slag die die winter in Nederland geleverd werd.

Duizenden bommen vielen op de stad...

Het Beleg van Gorinchem - Klein plaatje

Tentoonstelling
Het Beleg van Gorinchem was een van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad, waarbij duizenden bommen en granaten op de stad vielen. In de tentoonstelling beleef je alles mee, aan de hand van een video en originele schilderijen, kaarten, wapens, dagboeken, prenten, en nog veel meer. Wie waren de belegerden en wie waren de belegeraars? Van de grimmige Kozakken tot de vrouw die officieel aan een veteraan werd uitgehuwelijkt, iedereen komt langs. Ook Napoleon zelf, want ook hijzelf heeft Gorinchem bezocht.

200 jaar Koninkrijk
Het Beleg van Gorinchem was onderdeel van de Napoleontische oorlogen die het einde betekenden van de Franse overheersing van Nederland en het begin van Nederland als koninkrijk onder de Oranjes. Een gebeurtenis waaraan onder de noemer '200 jaar Koninkrijk' dit en volgend jaar overal in Nederland aandacht wordt besteed.

Activiteiten

Tijdens van de tentoonstelling organiseert het Gorcums Museum een aantal activiteiten:

• zaterdag 20 september, 14.00 u - Stadswandeling met historicus Bert Stamkot langs plaatsen die bij het Beleg een rol speelden. Kosten deelname € 2,50, aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • zondag 5 oktober - Op 5 oktober 1811 bezocht Napoleon zowel Dordrecht als Gorinchem. Volg op deze dag in zijn voetspoor: bezoek het sfeervolle museum Het Dordts Patriciërshuis, waar om 13.00 historische Rumfordse soep wordt uitgedeeld. Kom daarna naar het Gorcums Museum, waar Grand Cru in het Auditorium het blijspel 'De Kozakken' uit 1814 opvoert, waarin Fransen, Kozakken en Werkendamse boeren en rol spelen, om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Gratis voor bezoekers.