Expositie Martelaren van Gorcum wordt vernieuwd

Banner nieuws

De permanente expositie over de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum wordt vernieuwd. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat deze negentien geestelijken, het merendeel uit Gorinchem, door de paus heilig werden verklaard. Hun geschiedenis blijft centraal staan in de expositie, maar er worden een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd. De nieuwe opstelling wordt geopend op 24 juni 2017.

De Martelaren van Gorcum waren negentien geestelijken die in 1572, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, door de Watergeuzen naar Den Briel (nu Brielle) werden gevoerd en daar werden gemarteld en vermoord. Een van de nieuwe elementen in de expostie is het in voorbereiding zijnde project 'De Open Kathedraal'. Doel van dit project is de restauratie en een open opstelling in de stad van een aantal van de gebrandschilderde glas-in-loodramen uit de voormalige rooms-katholieke kerk in de Haarstraat. De geschiedenis van de totstandkoming van deze ramen (1936-1949) en het vertrek uit de stad bij de verbouwing van de kerk tot appartementencomplex (1983) zal te zien zijn. Bovendien zal een maquette de opzet van het nieuwe project tonen.

Dit alles wordt - met een aantal kenmerkende voorbeelden - vergezeld van een presentatie van de manier, waarop de Martelaren van Gorcum in de loop der tijd elders in Nederland in gebrandschilderd glas-in-lood zijn afgebeeld. Het bestaande overzicht van afbeeldingen van de Martelaren van Gorcum elders in de wereld wordt uitgebreid.

De opening van de nieuwe opstelling vindt plaats op zaterdag 24 juni 2017. Op die dag wordt ook een tentoonstelling in Brielle geopend en zijn er bijzondere rondleidingen in en rond de Bedevaartskerk aldaar. Een en ander geschiedt in samenwerking met het Bisdom Rotterdam en het Museum Den Briel. De nieuwe presentatie in Gorinchem wordt bovendien begeleid door een aantal lezingen, met daarin onder meer aandacht voor de heiligverklaring van de martelaren in 1867. Ook de kunsthistorische ontwikkeling van gebrandschilderde glas-in-loodramen komt aan bod, sinds het midden van de 19e eeuw in het algemeen en de geschiedenis van de ramen uit de voormalige kerk in de Haarstraat in het bijzonder.