Expositie Martelaren van Gorcum wordt vernieuwd

Banner nieuws

De permanente expositie over de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum wordt vernieuwd. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat deze negentien geestelijken, het merendeel uit Gorinchem, door de paus heilig werden verklaard. Hun geschiedenis blijft centraal staan in de expositie, maar er worden een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd. De nieuwe opstelling wordt geopend op 24 juni 2017.

 

De Martelaren van Gorcum waren negentien geestelijken die in 1572, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, door de Watergeuzen naar Den Briel (nu Brielle) werden gevoerd en daar werden gemarteld en vermoord. Een van de nieuwe elementen in de expostie is het in voorbereiding zijnde project 'De Open Kathedraal'. Doel van dit project is de restauratie en een open opstelling in de stad van een aantal van de gebrandschilderde glas-in-loodramen uit de voormalige rooms-katholieke kerk in de Haarstraat. De geschiedenis van de totstandkoming van deze ramen (1936-1949) en het vertrek uit de stad bij de verbouwing van de kerk tot appartementencomplex (1983) zal te zien zijn. Bovendien zal een maquette de opzet van het nieuwe project tonen.

 

Dit alles wordt - met een aantal kenmerkende voorbeelden - vergezeld van een presentatie van de manier, waarop de Martelaren van Gorcum in de loop der tijd elders in Nederland in gebrandschilderd glas-in-lood zijn afgebeeld. Het bestaande overzicht van afbeeldingen van de Martelaren van Gorcum elders in de wereld wordt uitgebreid.

 

De opening van de nieuwe opstelling vindt plaats op zaterdag 24 juni 2017. Op die dag wordt ook een tentoonstelling in Brielle geopend en zijn er bijzondere rondleidingen in en rond de Bedevaartskerk aldaar. Een en ander geschiedt in samenwerking met het Bisdom Rotterdam en het Museum Den Briel. De nieuwe presentatie in Gorinchem wordt bovendien begeleid door een aantal lezingen, met daarin onder meer aandacht voor de heiligverklaring van de martelaren in 1867. Ook de kunsthistorische ontwikkeling van gebrandschilderde glas-in-loodramen komt aan bod, sinds het midden van de 19e eeuw in het algemeen en de geschiedenis van de ramen uit de voormalige kerk in de Haarstraat in het bijzonder.

Audiotour met Midas Dekkers

De koe in de kunst Banner Audiotour Midas

Een bezoek aan de expositie De Koe in de Kunst in het Gorcums Museum wordt vanaf nu nog leuker dankzij de audiotour met niemand minder dan Midas Dekkers. De bekende bioloog en schrijver opende op 8 april de tentoonstelling, nu is zijn onnavolgbare stem ook uw gids langs tien van de kunstwerken in de expositie. Dankzij de gratis app Izitravel leidt hij u op uw eigen mobiele telefoon rond en laat u diverse kunstwerken op eigenzinnige wijze 'herkauwen'.

 

Audiotour folder thumbWant: wat heeft de Nederlandse identiteit te maken met het fenomeen koe in de wei? Kunnen we in de ziel van de koe kijken? Heeft de koe eigenlijk een noemenswaardig seksleven? En verruilen we binnenkort massaal ons glaasje melk voor een portie koeknuffelen?

Laat u thuis of in het museum verrassen door tien korte columns, ingesproken door Midas Dekkers. Download nu op uw eigen smartphone de gratis app van izi.TRAVEL en ontdek de tour bij het Gorcums Museum. De tour is ook te beluisteren op www.izi.travel.

 

-> Bekijk de tour op izitravel.nl

-> Bekijk de folder met uitleg

 

 

 

 

 

 

 

Open Dag Gorcums Museum en Artoteek

Banner nieuws

Zaterdag 26 november 2016 vieren Artoteek en Gorcums Museum van 10.00 tot 17.00 uur hun jaarlijkse open dag. Traditiegetrouw wordt er weer flink uitgepakt met een feestelijk programma en diverse aanbiedingen. Natuurlijk is de entree gratis. Een ieder is van harte uitgenodigd!

 

Bekijk de foto's:

Open dag 2016 01  Open dag 2016 02   Open dag 2016 03   Open dag 2016 04  

Open dag 2016 05   Open dag 2016 06

 

 

-> Bekijk de flyer


Advertentie Open dag 2016Feestelijk programma zaterdag 26 november van 10.00 tot 17.00 uur

 • Expositie ‘Seventies, Music-Fashion-Design’. Neem een duik in het bonte verleden van de jaren zeventig. Met rondleidingen om 13.00 en 14.00 uur.
 • Laat je fotograferen door Johannes van Camp in seventiessfeer en krijg de foto gratis! De hele dag.
 • Kunstenaar Izak Boom schildert en beantwoordt vragen over zijn werk.
 • Presentatie van de partners van het Huis van Inspiratie met o.a. het OntdekCafé van de LimonadeBrigade en demonstratie 3D-printen door de Bibliotheek AanZet.
 • Izak Boom speelt met Bart Soeters fragmenten uit zijn kleinkunstvoorstelling ‘Oneindig Laagland’ om 11.00 en 13.30 uur.
 • Seventies workshop voor kinderen van 13.30 tot 15.00 uur.
 • Grabbelton voor de kinderen.
 • Feestelijk onthaal met kunsttaart, koffie, thee of frisdrank.

 

Extra voor bezoekers en nieuwe en bestaande abonnees van Artoteek Gorinchem!

 • Nieuwe abonnees krijgen een mooi welkomstgeschenk! Keuze uit diverse cadeaus.* Of kies voor drie maanden gratis lenen.
 • Bestaande abonnees kunnen twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.
 • Bestaande abonnees krijgen een cadeautje: een mooi vormgegeven wijnstop die de geopende wijnfles vacuüm afsluit. Met datumindicator die de dag vermeldt waarop de fles is geopend.
 • Elke bezoeker krijgt een lot en elke abonnee twee loten met kans op mooie prijzen. De eerste en tweede prijs zijn twee ingelijste kunstwerken van Arjan van Arendonk! Daarnaast verloten we ‘Het jaren 70-boek’ en een boek over kunstenaar Frank Dekkers. Trekking verloting is dezelfde dag om 17.00 uur in de Artoteek.
 • Presentatie van nieuwe kunstwerken van o.a. Frank Rosen, Corneille, Geert Vrijdag, Herman Brood, Klaas Gubbels, Ko Aarts, Maehera, Marja de Raadt en Salvador Dali. Deze kunnen direct geleend worden.   *op=op!

 

We zien u graag op 26 november!

 

 

Nieuws & Activiteiten

Banner_nieuws

Kijk voor meer nieuws op de facebookpagina van het Gorcums Museum!

Voor de nieuwste exposities, kijk op de pagina Tentoonstellingen.

 

 Audiotour Midas

Nieuwe audiotour met Midas Dekkers

Een bezoek aan de expositie De Koe in de Kunst in het Gorcums Museum wordt vanaf nu nog leuker dankzij de audiotour met niemand minder dan Midas Dekkers. De bekende bioloog en schrijver opende op 8 april de tentoonstelling, nu is zijn onnavolgbare stem ook uw gids langs tien van de kunstwerken in de expositie. Dankzij de gratis app Izitravel leidt hij u op uw eigen mobiele telefoon rond en laat u diverse kunstwerken op eigenzinnige wijze 'herkauwen'.

-> Lees meer

 

 

Expositie Martelaren van Gorcum wordt vernieuwd

De permanente expositie over de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum wordt vernieuwd. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat deze negentien geestelijken, het merendeel uit Gorinchem, door de paus heilig werden verklaard. Hun geschiedenis blijft centraal staan in de expositie, maar er worden een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd. De nieuwe opstelling wordt geopend op 24 juni 2017.

-> Lees meer

 

 

Activiteiten De Koe in de Kunst

Tijdens de tentoonstelling De Koe in de Kunst vinden onder meer de volgende activiteiten plaats:

 

Cursus: Dieren in de kunst
Alleskenner Barry Heinrichs loopt met de cursisten de kunstgeschiedenis door op zoek naar dieren. Van prehistorische grottekeningen van bizons, naar middeleeuwse aapjes en van stieren uit de Gouden Eeuw naar beesten in de moderne kunst. Hij besteedt speciaal aandacht aan de relatie tussen dieren en hun baasjes. Data: woensdag 7, 14 en 21 juni. Tijd: 14.00 - 16.00 uur Aanmelden: www.klu.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 020-2301183

 

Kinderworkshop
Geïnspireerd door de tentoonstelling De Koe in de Kunst worden met allerlei materialen kunstzinnige creaties gemaakt. Voor kinderen van 6 - 12 jaar. Datum: woensdag 12 juli. Tijd: van 13.30 - 15.00 uur, Kosten: 2.50 euro. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Koeien in de Artoteek
De Artoteek Gorinchem toont koeienkunst van Adri Dijkhorst, Evert van Lopik en Conny Sprinkhuizen.

 

Vmbo-project
De Gorcumse vmbo-scholieren zullen zich voor hun werkstukken laten inspireren door de expositie De Koe in de Kunst. Hun werkstukken worden in het museum tentoongesteld
van 21 september t/m 1 oktober 2017.

 

Koeienactiviteiten buiten het Gorcums Museum

Ook andere lokaties staan tijdens onze tentoonstelling in het teken van koeien:

 

De boer op
In samenwerking met Den Hâneker organiseert het Gorcums Museum tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2017 een tocht langs boerderijen in de Alblasserwaard. Met een spannend kijkje achter de schermen bij verschillende melkveehouders.

 

Kaas & koe
Expositie over de veehouderij en de kaasbereiding en alles wat daarbij komt kijken. Met schilderijen, beelden, prenten, foto’s en een groot aantal voorwerpen. Het materiaal komt veelal uit nog weinig toegankelijke verzamelingen en depots van particulieren, bedrijven en instellingen.Rondom het thema Kaas & Koe worden diverse activiteiten georganiseerd, gericht op de jeugd. Locatie: Museum De Koperen Knop, Hardinxveld-Giessendam. Van 17 juni t/m 26 augustus 2017.

 

Wat wil de koe?
De Werkgroep Tentoonstellingen organiseert een tentoonstelling in het Gorcumse Stadhuis waarin koeien de hoofdrol vervullen. Clara Bastian (olieverf op linnen), Bas Dekker/ZALiX (digitale fotografie), Enno Paulusma (acryl op linnen), Nelleke van Walbeek (acryl op linnen), Sabine Weichman (zwart-witfoto’s) en Ans Zondag
(bronzen beelden) Locatie: Stadhuis van Gorinchem, Stadhuisplein 1 Open: maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur, vrijdag 9.00 - 12.00 uur en tijdens vergaderingen. Van 28 april t/m 28 juli 2017.

 

 Aert van der Neer

Werken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

-> Lees meer bij AD Rivierenland

  

 

Tussen Kunst en Kitsch

Nog meer Kunst en Kitsch!
In oktober vorig jaar heeft de Avrotros bij ons opnames gemaakt voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Op 18 januari was de bewuste aflevering te zien, maar er is meer! In twee compilatie-uitzendingen waren laatst nog meer beelden van de opnamedag in het Gorcums Museum te zien, met daarbij een paar bijzondere vondsten.
-> Kijk de aflevering van 15 februari en van 22 februari terug

 

 

Opnames Tussen Kunst en Kitsch

Op 3 oktober 2016 maakte de Avrotros opnames voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch in het Gorcums Museum. Zo'n achthonderd bezoekers lieten oude en bijzondere voorwerpen taxeren door de experts. De aflevering met het Gorcums Museum is uitgezonden op 18 januari 2017 op NPO1, en is hier terug te kijken.

Bekijk hier een aantal foto's van de opnames:

Kunst en Kitsch 2016 01   Kunst en Kitsch 2016 02    Kunst en Kitsch 2016 03    Kunst en Kitsch 2016 04    Kunst en Kitsch 2016 05    Kunst en Kitsch 2016 06

 

 

Het Martelaartje

martelarenkoekjeIn aansluiting op de presentatie over de Martelaren van Gorcum, is er nu ook een speciaal  koekje: het 'Martelaartje'. Het is in ontwikkeld in samenwerking met de ambachtelijke Bakkerij Syn in Zoet van Syndion.  Het Martelaartje is een bloempje met 19 blaadjes, het aantal martelaren dat in 1572 in Brielle het leven liet. Het ontwerp van dit koekje komt niet uit de lucht vallen, maar is gebaseerd op een rond de Martelaren gebeurd wonder.  Vanaf donderdag 13 februari zijn deze geluk brengende Martelaartjes te verkrijgen bij het Gorcums Museum. De prijs is € 3,75,- per doosje met 19 stuk.

-> Lees meer

 -> Bekijk de video

 

 

Word vriend van het Gorcums Museum!

Op 12 oktober 2013 heeft de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum zich gepresenteerd. De Stichting heeft als doel steun te verlenen aan het Gorcums Museum en de relatie tussen bezoeker en museum te verbreden en te versterken. Word ook Vriend ! U wordt dan mede-schatbewaarder van de unieke Gorcumse collectie (kunst)voorwerpen en natuurlijk zijn er tal van voordelen aan verbonden.

-> Lees meer

   

 

 

Het Martelaartje

Martelarenkoekje banner

In aansluiting op de onlangs geopende presentatie over de Martelaren van Gorcum, op de zolder van het Gorcums Museum, is er nu ook een speciaal  koekje: het ‘Martelaartje’. Het is in ontwikkeld in samenwerking met de ambachtelijke Bakkerij Syn in Zoet van Syndion.  Het Martelaartje is een bloempje met 19 blaadjes, het aantal martelaren dat in 1572 in Brielle het leven liet. Het ontwerp van dit koekje komt niet uit de lucht vallen, maar is gebaseerd op een rond de Martelaren gebeurd wonder.

-> Bekijk de video

 

Het wonder

Volgens de overlevering groeide er op het graf van de Martelaren van Gorcum een ‘miraculeus bloemstruikje ‘. Pelgrims die deze plaats bij Brielle bezochten plukten de bloempjes en vereerden ze thuis. Zo kreeg Adrianus van Oirschot, pastoor te Utrecht, rond 1614 van iemand een takje met drie of vier bloempjes, dat hij in een doosje  opborg. Hij besteedde er lang geen aandacht aan, tot hij drie jaar later het doosje  weer opende.  Wat hij toen zag was ongelooflijk: de  bloempjes waren niet verdord , maar ook was het takje gegroeid en telde nu 19 bloempjes… , precies het getal der martelaren ! De pastoor maakte er melding van bij de vicaris, die in 1618 aan een graveur de opdracht gaf het bloemstruikje in prent vast te  leggen.

 

Te koop

Sinds donderdag 13 februari 2014 zijn deze geluk brengende wonderbloempjes, in de vorm van overheerlijke ‘Martelaartjes’, te verkrijgen bij het Gorcums Museum. De prijs is € 3,75,- per doosje met 19 stuks.