Nieuws & Activiteiten

Banner_nieuws

Kijk voor meer nieuws op de facebookpagina van het Gorcums Museum!

Voor de nieuwste exposities, kijk op de pagina Tentoonstellingen.

 

 

Activiteiten Seventies

Bij de tentoonstelling SEVENTIES music - fashion - design vinden diverse activiteiten plaats:

Culturele Route in Seventiessfeer

Tijdens de Culturele Route op zondag 12 maart 2017 is er het Seventies meezingcafé met Donna Bastiaans, in het auditorium van het Gorcums Museum. Van 13.00-17.00 lekker allerlei Seventies-liedjes zingen met begeleiding van gitaar. Tekstmappen aanwezig!

Taas!
Op de laatste dag van de Seventies-expositie verzorgt de Gorcumse coverband TAAS ! de muzikale Seventies-uitsmijter. Datum: zondag 19 maart 2017, tijd: 13.30 - 16.00 uur.

 

 Aert van der Neer

Werken Aert van der Neer samengebracht
Vrijdag 24 februari onthulde burgemeester Govert Veldhuijzen twee werken van de zeventiende-eeuwse Gorcumse schilder Aert van der Neer in het museum. Dat dit 'Winterlandschap' en 'Landschap bij maandlicht' zes maanden lang hier te zien zijn, is het werk van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem. Eerder haalde de stichting al een zomerlandschap van Van der Neer naar Gorinchem, zodat nu een uniek drieluik te zien is.

-> Lees meer bij AD Rivierenland

 

 Tussen Kunst en Kitsch

Nog meer Kunst en Kitsch!
In oktober vorig jaar heeft de Avrotros bij ons opnames gemaakt voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Op 18 januari was de bewuste aflevering te zien, maar er is meer! In twee compilatie-uitzendingen waren laatst nog meer beelden van de opnamedag in het Gorcums Museum te zien, met daarbij een paar bijzondere vondsten.
-> Kijk de aflevering van 15 februari en van 22 februari terug

 

 

Cursus 'Dieren in de kunst' vanaf 7 juni 2017

Paulus Potter StierVan oudsher worden dieren al in de kunst weergegeven. Dat begon niet in de klassieke oudheid, maar al ver daarvoor met de prehistorische grottekeningen van o.a. bizons. Aan afgebeelde dieren werden menselijke eigenschappen toegekend, zoals bijvoorbeeld de evangelisten die als leeuw, rund en adelaar worden verbeeld. Waar het dier in de ene periode een symbolische betekenis had, was het in de andere periode een decoratief onderdeel of zelfs een statussymbool. Een uil stond bij de Grieken voor wijsheid, maar komt in prenten van Goya voor als een domme nachtbraker. In deze cursus trekken we de tentoonstelling De koe in de kunst in het Gorcums Museum breder met een overzicht van dieren (en hun baasjes) in de (moderne) kunst. In de laatste les wordt de tentoonstelling tevens bezocht.

-> Meer informatie en inschrijven op klu.nl

 

 

Opnames Tussen Kunst en Kitsch

Op 3 oktober 2016 maakte de Avrotros opnames voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch in het Gorcums Museum. Zo'n achthonderd bezoekers lieten oude en bijzondere voorwerpen taxeren door de experts. De aflevering met het Gorcums Museum is uitgezonden op 18 januari 2017 op NPO1, en is hier terug te kijken.

Bekijk hier een aantal foto's van de opnames:

Kunst en Kitsch 2016 01   Kunst en Kitsch 2016 02    Kunst en Kitsch 2016 03    Kunst en Kitsch 2016 04    Kunst en Kitsch 2016 05    Kunst en Kitsch 2016 06

 

 

Schenking door mevr. E.H. Vos van Aken aan Oud-GorcumSchenking Bep Vos van Aken
De Gorcumse mevrouw E.H. Vos van Aken (1932-2016) schonk vorig jaar zes kunstwerken aan de Historische Vereniging Oud-Gorcum. Deze kunstwerken waren tijdelijk - van 12 januari tot en met 26 februari 2017 - tentoongesteld in het kader van het Huis van Inspiratie op de eerste verdieping van het Gorcums Museum.
Bep Vos van Aken was een markante Gorcumse die vele jaren in boekhandel Knierum in de Gasthuisstraat  werkte. Daarnaast was zij voorzitster van de Dierenbescherming, afdeling Gorinchem,  en jarenlang actief lid van de Gorcumse Roei- en Zeilvereniging. Als vrijwilligster heeft ze meegewerkt aan de ziekenomroep RANO. De kunstwerken uit de schenking betreffen onder andere afbeeldingen door Waalko Jans Dingemans sr. van de Sint-Hubertusmarkt (ca. 1920) en de Lingehaven met molen De Eendracht (ca. 1915) te Gorinchem. Ook de andere werken hebben Gorcumse onderwerpen zoals de kapel in de Arkelstraat en de bebouwing rond de Blijenhoek.

 

 

Open dag Gorcums Museum en Artoteek

Zaterdag 26 november 2016 was de jaarlijkse Open Dag van Artoteek en Gorcums Museum. Traditiegetrouw wordt er weer flink uitgepakt met een feestelijk programma en diverse aanbiedingen. Gratis, van 10.00 tot 17.00 uur! Met fotosessie in Seventies-sfeer, Izak Boom speelt muziek en schildert, er is een demonstratie 3D-printen, een Seventies-workshop voor kinderen en een presentatie van aanwinsten van de Artoteek.

-> Bekijk het hele programma

 Bekijk de foto's:

Open dag 2016 01  Open dag 2016 02   Open dag 2016 03   Open dag 2016 04

Open dag 2016 05   Open dag 2016 06

 

 

Het Martelaartje

martelarenkoekjeIn aansluiting op de presentatie over de Martelaren van Gorcum, is er nu ook een speciaal  koekje: het 'Martelaartje'. Het is in ontwikkeld in samenwerking met de ambachtelijke Bakkerij Syn in Zoet van Syndion.  Het Martelaartje is een bloempje met 19 blaadjes, het aantal martelaren dat in 1572 in Brielle het leven liet. Het ontwerp van dit koekje komt niet uit de lucht vallen, maar is gebaseerd op een rond de Martelaren gebeurd wonder.  Vanaf donderdag 13 februari zijn deze geluk brengende Martelaartjes te verkrijgen bij het Gorcums Museum. De prijs is € 3,75,- per doosje met 19 stuk.

-> Lees meer

 -> Bekijk de video

 

 

Word vriend van het Gorcums Museum!

Op 12 oktober 2013 heeft de Stichting Vrienden van het Gorcums Museum zich gepresenteerd. De Stichting heeft als doel steun te verlenen aan het Gorcums Museum en de relatie tussen bezoeker en museum te verbreden en te versterken. Word ook Vriend ! U wordt dan mede-schatbewaarder van de unieke Gorcumse collectie (kunst)voorwerpen en natuurlijk zijn er tal van voordelen aan verbonden.

-> Lees meer