Voor kinderen

Het geheugen van Gorinchem

Geheugen_van_Gorinchem_-_Banner

De historische zaal van het Gorcums Museum is vernieuwd, met 'Het geheugen van Gorinchem', vanaf 1 juli 2011. De nieuwe opstelling tegen de achterwand is een interactieve reis door de tijd, voor iedereen van vijf tot vijfennegentig jaar. Vergelijk vroeger en nu, aan de hand van de uitgebreide collectie van het Gorcums Museum!

Tastbaar

Bij binnenkomst staat de conservator al op je te wachten, dat wil zeggen, op het interactieve touchscreen waarin hij vertelt over de voorwerpen die je ziet. Het schilderij van de keuken van het Oude Vrouwenhuis uit de achttiende eeuw bijvoorbeeld, dat omgeven is door zaken die ook echt op het schilderij voorkomen: oude tegels, een haalijzer, kookpotten... Zo komt het schilderij tot leven: wat erop staat wordt tastbaar!

Geheugen_van_Gorinchem_-_Klein_plaatje

Koppel de phonograaf aan de mp3-speler

Electrospel

Helemaal interactief is het electrospel ernaast: veertig kijkkastjes met daarin voor de helft historische en voor de andere helft moderne dingen. Koppel de antieke babypop aan de moderne barbie, de phonograaf aan de mp3-speler en de vierhonderd jaar oude Gorcumse duit aan de chipknip. Maak je de juiste combinatie, dan is applaus je deel en vertelt conservator Jaap Hoekstra iets over het voorwerp, dat vaak een Gorcums tintje heeft.

Stripverhaal

In De Stad Gorinchem is ook een stripverhaal verschenen geïnspireerd op 'Het Geheugen van Gorinchem'. Pietje en Loesje, een broer en een zus met allebei een eigen wil, maken een reis door de geschiedenis. De strip is getekend door Roel Mulder en is ook na te lezen op de Facebookpagina van het Gorcums Museum.

wit-> Lees de strip