Cursussen

Cursussen

Banner KLU cursussen

In het museum worden regelmatig cursussen georganiseerd op het gebied van de kunstgeschiedenis of naar aanleiding van een van onze tentoonstellingen. Deze cursussen worden georganiseerd door onze partner KLU Cursussen.

 

-> Bekijk het actuele cursusprogramma op klu.nl

 

Wat doet KLU?
KLU Cursussen Kunstgeschiedenis verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Het programma is divers en de onderwerpen variëren van een kennismaking met de kunstgeschiedenis tot specifieke kunststromingen of cursussen die aansluiten bij actuele thema's en tentoonstellingen. De organisatie wordt sinds 2012 geleid door kunsthistorica Hanneke Lenders. De cursussen, lezingen en excursies worden verzorgd door Hanneke zelf en een aantal andere enthousiaste en ervaren docenten.

 

Wat kunt u verwachten van een cursus?
De cursussen zijn opgezet als lezingenreeksen. De docent vertelt zijn of haar verhaal aan de hand van afbeeldingen. Er is daarbij altijd voldoende ruimte voor vragen, opmerkingen en enige interactie. De cursussen hebben een vrijblijvend karakter, dat betekent dat er geen verplichte onderdelen of opdrachten zijn. U hoeft geen 'huiswerk' te maken om de cursus te kunnen volgen. Wel krijgt u van de docent altijd nog een handout om de behandelde stof nog eens na te lezen en bevelen we literatuur aan voor wie verder wil lezen. Doordat de cursussen laagdrempelig zijn, maar op niveau, is het aanbod van KLU aantrekkelijk voor iedereen die interesse heeft in kunst.

 

Cursus 'Dieren in de kunst' vanaf 7 juni 2017

Paulus Potter StierVan oudsher worden dieren al in de kunst weergegeven. Dat begon niet in de klassieke oudheid, maar al ver daarvoor met de prehistorische grottekeningen van o.a. bizons. Aan afgebeelde dieren werden menselijke eigenschappen toegekend, zoals bijvoorbeeld de evangelisten die als leeuw, rund en adelaar worden verbeeld. Waar het dier in de ene periode een symbolische betekenis had, was het in de andere periode een decoratief onderdeel of zelfs een statussymbool. Een uil stond bij de Grieken voor wijsheid, maar komt in prenten van Goya voor als een domme nachtbraker. In deze cursus trekken we de tentoonstelling De koe in de kunst in het Gorcums Museum breder met een overzicht van dieren (en hun baasjes) in de (moderne) kunst. In de laatste les wordt de tentoonstelling tevens bezocht.

-> Meer informatie en inschrijven op klu.nl

 

Cursus '8 Kunstenaars' vanaf 1 maart 2017

Giorgione e Tiaziano Venere dormienteNa eerdere geslaagde en drukbezochte cursussen biedt KLU vanaf 1 maart een nieuwe cursus aan in het Gorcums Museum. De cursus 'Verdieping - 8 kunstenaars' is een achtdelige lezingenreeks waarin, zoals de titel al doet vermoeden, acht kunstenaars centraal staan. Het is wederom een laagdrempelige cursus waarbij iedereen kan instromen en voorkennis van de kunstgeschiedenis niet noodzakelijk is.

In de cursus '8 Kunstenaars' komen verschillende kunstenaars aan bod, waarbij wordt gekeken naar waarom deze meesters zo belangrijk of beroemd zijn geworden. Elke les zal worden gewijd aan één kunstenaar. Zo zal Bernini worden besproken en wordt daarbij gekeken naar de uitbundige kunst van de contrareformatie. Titiaan zal worden geplaatst tussen de bekende Venitiaanse kunstenaars. Door deze benadering wordt duidelijker waarom grote namen eigenlijk zo groot zijn geworden. Verder komen onder andere Rembrandt, Jeff Koons, Mondriaan en Jan van Eyck voorbij. De cursus start op woensdag 1 maart in het Gorcums Museum.

-> Meer informatie en inschrijven op klu.nl